Силата на Европа е в единството

Аз лично вярвам в европейския проект изцяло. Аз нямам никакво съмнение, че и ние, и нашите деца ще живеем и живеят в силна и единна Европа, защото солидарността, върху която се гради Европа, не е лукс, тя не е благотворителност, а е необходимост за всички нас - и за Севера, и за Юга, и за по-богатите, и за по-бедните страни на ЕС.
Днес 500 милиона европейци формират икономика номер едно в света. Ако вземем брутния продукт на света в номинално изражение, Европа с 16,2 трилиона долара е 26% от световната икономика. В дългосрочен план аз съм убедена, че Европа има отлични перспективи да запази единството си. В краткосрочен план днес действително е трудно време. Кризата провокира много отрицателни тенденции в Европа и има и популизъм, и национализъм, и егоизъм, който започва да си подава грозната глава. И това е така, защото кризата не се проявява еднакво навсякъде. И колкото е по-различно положението в едни страни, толкова по-опасно е, че в краткосрочен план действително почва за егоизма има и тя дава плодове. Нека да погледнем отново ЕС днес, нашата икономика, с езика на цифрите. 4 от нашите страни членки - Германия, Люксембург, Холандия и Австрия, имат безработица между 4 и 5,5%. Докато в същото време в 13 страни безработицата е по-висока от средната, а тя е 9,8% за ЕС. В 10 от нашите страни младежката безработица е над 25% и в 2 от тези страни е почти половината от младежите, това са Испания и Гърция. Това влияе много силно на общественото мнение в тези страни. Как убеждавате своя народ да се мобилизира срещу една криза, която я няма при вас?
Какъв е пътят на успеха, за да може това, което ни прави силни, да процъфти? Аз имам 3 обяснения за себе си.
Първото е, като се съчетава солидарност с отговорност на всички ни, отговорност, която се проявява по пътя на финансирането, на създаването на буфер за Европа, за да може да върви напред.
Второ, като се засилва бюджетната солидарност. Тя при нас се изразява най-вече чрез европейския бюджет. Миналата година за България европейският бюджет означаваше милиард и 100 милиона евро, получени в страната.
Трето и последно, като дадем малко повече място, и тук ще говоря от моя портфейл, нашата солидарност ние я транслираме също в солидарност със света.
Колкото и да са трудни следващите 2 години, в тези трудности Европа може да стане по-силна. Виждаме в икономическото управление, че невъзможното кризата го направи възможно. Да се надяваме, че същото ще бъде и в политиката, да е ясно, че ние, европейците, сме силни, защото сме единни.

Станете почитател на Класа