Данъчните промени в Италия изкривяват пазара на луксозни стоки

Бижутерът Матия Чиело отваря елитния си бутик на известната с луксозните си магазини улица „Виа Монтенаполеоне“ миналия октомври само за да види как клиентелата му се свива след въведения от правителството таван за плащанията в кеш. Когато Рим се поддава на натиска и премахва лимита от 1000 евро за чужденците само след осем седмици, Чиело отбелязва събитието с бутилка шампанско. Несигурната обстановка обаче остава след три експеримента на правителството с мярката през последните седем месеца и все още действаща разпоредба, която задължава купувачите да разкриват идентичността си за транзакции над 3600 евро в бизнес, в който дискретността е ценност.
„Зарадвах се, когато научих новината“, споделя Чиело, чиито диамантени бижута се продават на цени между 1000 и 60 000 евро, като 75% от клиентите му са чужденци.
„Обадих се на някои клиенти, на които бях отказал продажба, за да им кажа, че правителството ни е променило политиката си и могат да се върнат да пазаруват в Милано“, каза той, но допълва: “Вредата бе нанесена. Прекарахме два кошмарни месеца.“ Плащането в кеш, широкоразпространено в цяла Италия, отдавна е цел на властите в борбата им срещу масовото укриване на данъци, което по неофициални изчисления струва на правителството 120 млрд. евро годишно.
Парите в наличност не могат да се проследят по нито една от страните на транзакцията и тези плащания могат да се превърнат в канал за пране на незаконни приходи, както и за укриване на данъци.
Първият таван за използването на пари в брой датира от 1991 г. и възлиза на 20 млн. лири. След приемането на единната валута през 2002 г. границата бе трансформирана на 12 500 евро и претърпя още няколко колебания през годините.
Новото правителство на Марио Монти смъкна ограничението на 1000 евро за италианци и чужденци от първи януари само за да го премахне напълно за вторите на 24 февруари след протест на търговците на дребно.

Руска, китайска и бразилска валута

Производителите на луксозни стоки казват, че ограниченията за чужденците са били потенциално пагубни за бизнеса им с богатите външни клиенти, които така или иначе не са основна цел на мерките, тъй като не дължат данъци в Италия.
Бразилците, които скоро се присъединиха към клуба на обикалящите по света купувачи на скъпи артикули, се придържат към плащанията в кеш заради таксуването от 6,38% върху международните плащания с кредитни карти.
Покупателната сила на всички чужденци е важна. Потреблението на луксозни стоки в Италия от чужденци се равнява на 51% от общо 18,5 млрд. евро за миналата година по данни на асоциацията на италианските луксозни брандове Altagamma. Туристите, идващи от страни извън ЕС, начело с руснаци и китайци, са похарчили около 4,5 млрд. евро за луксозни стоки в Италия през 2011 г.
Производството на елитни артикули в световен мащаб се очаква да нарасне с 8% тази година в сравнение с 15% през 2011 г., тъй като европейските потребители са намалили разходите за стоки, които не са от първа необходимост, твърдят анализатори.
Търговците на дребно в бранша приветстваха промяната в политиката на италианското правителство, но проблемите им остават отчасти решени, докато таванът за италианските граждани не бъде свален.
„Отварянето на пазара за богати клиенти, като руснаците, китайците и бразилците, е много важно, особено в туристически центрове като Венеция, Рим и Милано. Но за италианците лимитът остава“, каза Стивън Транкуили, директор на асоциацията на италианските търговци на бижута, сребърни стоки и часовници Federdettaglianti.
Резултатът от различните мерки е пагубен. Продажбата на бижута в Италия спадна до 30% през последните четири месеца от 2011 г., обявиха от Federdettaglianti след проучване през месец март.
Според изследване на асоциацията на търговците на дребно, след като таванът от 1000 евро е бил въведен, всеки трети клиент на „Виа Монтенаполеоне“ е отказвал да плати с кредитна карта. Най-старата френска луксозна марка Lanvin каза, че продажбите им на едро в Италия са засегнати, тъй като купувачите са прогонени към други пазари. „Тази мярка оказва психологическо влияние върху хората“, заяви пред Ройтерс изпълнителният директор на Lanvin Тиери Андрета през февруари, когато таванът за кешови плащания за чужденците все още не беше променен. „Купувачите предпочитат да пазаруват от други места, като Париж или Лондон“, допълва той.
Продавачите на дребно и бижутерите казват, че задължителното съобщаване на властите за идентичността на клиенти, платили повече от 3600 евро в кеш, продължава да отблъсква хората, които поставят опазването на личното си пространство над всичко друго.
И въпреки че идентичността на клиента отдавна се изисква при купуване на кола или недвижимо имущество в Италия, бижутерството беше бизнес, зачитащ личното пространство по безброй причини, включително нежеланието на някои да споделят с половинките си за направените от тях покупки.
„Хората не искат да бъдат проверявани. Те се дразнят от тези изисквания и предпочитат да похарчат парите си на друго място, като Франция, Германия, Швейцария, където никой не им диша във врата“, каза ръководителят на италианската федерация на златарите Federorafi.
Швейцария е само на час път с кола от Милано. Там богатите клиенти не са ограничавани от таван за кешовите плащания, а чужденците могат да поискат връщане на 8% от ДДС при напускане на страната.

Приятелски брегове

Бижутерията не е единствената луксозна индустрия, върху която оказа ефект опитът на Италия да измъкне приходи от свръхбогатите. Рим иска всички собственици на яхти, които живеят в Италия или имат редовен бизнес в страната, да плащат годишни такси от 800 евро до 25 000 евро в зависимост от големината на яхтата. Индустрията на яхти внася 3,36 млрд. евро в италианската икономика. „Познавам човек, който премести яхтата си от Централна Италия в Монако и сега за него е по-удобно да лети с хеликоптер два пъти месечно дотам, отколкото да плаща данъци в Италия“, казва Чиело. Италианската асоциация за луксозни стоки твърди, че мерките срещу укриването на данъци може да навредят на ръста на италианската икономика в дългосрочен план. „Когато парите започнат да изтичат към други държави, инвестициите, магазините и работните места също се местят другаде“, заяви Армандо Бранкини, секретар в асоциацията на италианските луксозни брандове Altagamma.

Станете почитател на Класа