Калин Симеонов, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост: Създаде се изкуствен дефицит на дървесина

Хората в бранша са притеснени от изкуствения дефицит на дървесина, който се създаде през последните месеци. Голяма част от нашите предприятия са преустановили работа, някои от 3-4 месеца нямат суровина, други са пред затваряне и спиране на работа. Някои от фирмите имат сключени договори и след като не успеят да ги изпълнят, ще претърпят и санкции. Това е и причината да пристъпим към протестни действия.
През миналата година бе изготвена наредбата за ползване на дървесина в горите, която трябваше да регламентира работата на дърводобивните фирми и тя бе съгласувана с всички браншови организации, с представители на Изпълнителната агенция по горите, на големите преработватели. Тази наредба бе приета с консенсус, но така и не беше внесена в Министерския съвет. Ние поискахме среща с министър Найденов и той ни обясни, че текстът се съгласува с новите държавни горски предприятия. След месеци и няколко лъжливи тревоги, през месец ноември м.г. наредбата се появи и най-неочаквано беше приета от Министерския съвет. Ние сме притеснени от няколко момента в нея. Първият е възможността 42% от едрата дървесина да бъдат продавани през стоковата борса. Дотогава такава възможност не бе обсъждана въобще с нас. Второ - на новосъздадените държавни предприятия се даде възможност да извършват стопанска дейност. Това е вид „одържавяване“ на частната дейност на нашите фирми – дърводобивни и дървопреработвателни, за което те вече са направили инвестиции, имат кадри и са създали организация. Изведнъж тази дейност им се отнема. Ще припомня, че след преговори в бранша, в първия вариант на Закона за горите, бе записано да има държавни предприятия, но те да не извършват стопанска дейност.
Появи се и нов термин – стратегически партньори. Този термин съществуваше още по времето на Плугчиева и практиката тогава беше т. нар. големи потребители на дървесина да ползват преференции или както ние го наричаме – да им се дава дървесина „за без пари“. Но покрай 4-5 големи потребители, които ползват дървесина само за собствени нужди, се навързаха още поне 15 фирми, на които също бе даден статут на голям потребител. Те на практика препродаваха евтина дървесина.

Станете почитател на Класа