Защо парламентът бламира слагането на ред в бонусите и заплатите?

Държавата на парадоксите сме! Докато скандалът с бонусите набира скорост, гърми зрелищно и удря по рейтинга на правителството, законопроектът за държавния служител на МС, който слага ред в заплащането на чиновниците, отлежава в парламента четвърти месец. До този момент фактите сочат, че няма желаещ от управляващото мнозинство да го прочете, камо ли да го внесе в пленарна зала.

Пари на калпак

И докато в парламента небрежно подритват проекта на правителството, общественото недоволство отнесе главите на шефове на държавни структури. Причината: стана публично достояние, че две началнички си гласували за миналата година парични възнаграждения в „скромните“ рамки от 12 до 48 хиляди лева. Това пък предизвика обществено недоволство.
Ако бъдем справедливи, с днешна дата отговорът на въпроса: можеше ли шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова да не вземе 48 хиляди лева допълнителни пари към заплатата си, е - не, не можеше. Системата е такава, че позволява на приходните агенции да си разпределят като бонуси между 25 и 40% от събраните глоби и такси. Естествено, за сметка на бизнеса, който е принуден да плаща всяка година все по-високи такси, за да може да пълни нечии джобове.
Пак законът позволява на шефката на НЗОК Нели Нешева да си гласува парични премии за контролна дейност, което и тя направи. Така е постъпила и уволнената зам.-министърка Гергана Павлова, която също е прибрала прилично възнаграждение. Очевидно е, че не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава.
Големият проблем в сегашния скандал е, че нищо не се е променило в несправедливата политика на доходите. В приходните структури продължава даването на пари на калпак въпреки обещанията на управляващите, че това ще се промени. В други структури работят много, а взимат мизерни възнаграждения, защото не могат да рекетират бизнеса. Парадоксът е, че това продължава не защото изпълнителната власт не си е свършила работата, а защото Народното събрание мълчаливо отказва да разгледа промените в закона за държавния служител. А именно тези промени забраняват във ведомствата разпределяне на бонуси от събрани по-високи такси и определят възнаграждението на чиновниците в зависимост от работата, която са свършили.

Правната комисия като спящата красавица

Проверка на „Класа“ за това какво пречи на проектозакона да влезе за разглеждане в парламента, показа интересни зависимости. Проектът, приет от МС и подписан от Бойко Борисов, е внесен в Народното събрание на 21 ноември. Но не е разпределен на депутатите от правната комисия, която е водеща, по неясни причини. Какви са те, никой не желае да каже официално. Единствено финансовият министър Симеон Дянков заяви, че си е свършил работата и топката е изцяло в парламента. Което изобщо не отговаря на въпроса защо депутатите бламират работата на правителството. Както и дали го правят съзнателно или от мързел. Един член на правната комисия заяви пред репортер на вестника, че не разглеждали закона, „защото бил обемист“. Преброихме. Без преходните и заключителните разпоредби е 26 страници...
Факт е, че ако правната комисия продължи да се държи като спящата красавица, ще бъдат проспани сроковете, в които новата система на заплащане трябва да влезе в сила. Последното, което се чу от МС, е, че от 15 март държавните служители ще бъдат приравнени към еднакви критерии, по които ще става тяхното израстване в службата и заплащането им. Тогава щяло да се въведе прозрачна система, която ще позволи да се вземат пари за свършен труд, а не за прослужено време. Е, това няма как да се случи и е добре да се каже отсега. По-лошото е, че заради нечие продължително нехайство нищо чудно догодина отново да имаме скандали с бонуси. И оставки.

Станете почитател на Класа