Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Бизнесът трябва да търси реализация на нови пазари

Прогнозите за следващата година след проведена анкета между членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България е, че ръстът на БВП през следващата година ще бъде 0,5% , като тенденцията е към спад. Очакванията на бизнеса са за трудна 2012 г., през която увеличението на износа ще спре, а пазарите на ЕС ще се свиват. Ситуацията може да се подобри, ако бизнесът успее да се преориентира към други пазари. Това за съжаление не може да стане за 1-2 седмици.
Не очаквам да има отрасъл, който да се откроява от останалите и в който да няма спад. Все пак трябва да отбележим, че отминаващата 2011-а бе по-добра от 2010 година, макар че е по-важна тенденцията. Най-песимистичните очаквания са за увеличение на БВП с 1%, но ако през следващата година запазим този резултат, ще е голям успех.
Предстои да се направят анализи за новите пазари, но те до голяма степен ще бъдат добре забравените стари от Изток. В момента положението в Близкия изток не е много добро. Така че остава да търсим възможности за повишаване на износа към Русия, Украйна, Беларус, Казахстан. Освен това трябва да насочим усилия и към по-далечни дестинации като Бразилия, където се очаква икономиката да бележи ръст през следващата година. Да се пробие на тези пазари, не е толкова лесно. Най- голямото предизвикателство там е голямата конкуренция и вероятността нашите компании да се сблъскат с други доставчици. За да постигнат успех, българските фирми е необходимо да предложат добро качество на добра цена, както и срочност и техничност на доставките. Много е важно и определянето на приоритети. Има редица области, в които производството е много силно, и затова трябва да се концентрираме върху тях.

Станете почитател на Класа