Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ): Протестът на браншова организация не трябва да става политически фарс

Проведохме Управителен съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), на който обсъдихме нашата позиция спрямо протестите. Мога да заявя, че всички наши колеги бяха против исканията за оставки на вицепремиера Симеон Дянков и на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Имаме притеснения, че протестът на браншова организация вече се превръща в политически фарс. Виждаме, че част от политическите партии се опитват да яхнат протеста. Наблюдавахме по време на парламентарния контрол в петък колко изказвания на политици от опозицията умело използваха недоволството на зърнопроизводителите, за да налеят вода в своята мелница.
Асоциацията на земеделските производители в България излезе със специална декларация, в която заявяваме, че настояваме да има истински диалог, в който да се уточнят и „изчистят“ правилата с цел да се постигне предвидимост в сектора. Истината е, че недоволството идва оттам, че земеделските производители биват изненадани с най-различни изисквания „в движение“ - в моментите, когато се заявяват площите, когато се подават документи за програми и за директни плащания. Всичко това трябва да се промени, така че да има предвидимост, и ако трябва, да се променят законовите рамки. Има хиляди законодателни текстове и нормативни актове, които объркват земеделците. Така хората не могат да структурират добре своите прогнози за бизнеса си, а оттам и проектите, и дългосрочните си кредити. Как тези хора да правят своите прогнози за пет години напред, след като през два месеца се сменят цифрите?
В никакъв случай не искам да коментирам индивидуалните случаи, каквито са примерите с луксозните коли и яхти. Не можем да слагаме под един знаменател всички земеделски производители. Затова и в нашата декларация казваме, че над 90% от хората са изключително дребни производители. Над 100 хил. заявления за подпомагане са подадени. Някой смята ли, че дори 1/10 от тях имат тези възможности, които се коментират по медиите за фермери милионери? Ние сме категорично против това да се настройва обществото срещу земеделските производители.

Станете почитател на Класа