Рекордни продажби в Черния петък вдъхват оптимизъм в САЩ

Продажбите през Черния петък (денят след Деня на благодарността, когато започва коледното пазаруване) се увеличиха с 6,6% до рекордно високи стойности, след като американските потребители пренебрегнаха 9-процентната безработица и се отдадоха на пазаруване.
Според консултантската фирма ShopperTrak потребителите са похарчили $11,4 млрд. Пешеходният трафик се е увеличил с 5,1% през Черния петък по данни на базираната в Чикаго фирма.
„Това е най-голямото увеличение на годишна база в прогнозите на ShopperTrak за националните продажби на дребно през Черния петък след увеличението с 8,3% между 2006 г. и 2007 г., заяви Бил Мартин, основателят на ShopperTrak. Но все пак това е само един ден. Остава да видим дали потребителите ще запазят това си поведение и по време на празниците.“
Силният оборот се дължи на факта, че търговците на дребно от Gap до Wal-Mart и Toys „R“ Us отвориха врати по-рано от други дни. Опитите силните продажби през Черния петък да продължат повече от един ден насърчиха и онлайн продажбите, които отбелязаха ръст от 39% през Деня на благодарността и 24% през Черния петък по данни на придобитата от IBM компания Coremetrics.
Имаше много клиенти, които за първи път пазаруваха през най-натоварения пазарен ден от годината, наречен „Черен петък“, защото се твърди, че тогава много търговци на дребно трупат големи печалби. 125 млн. души се очакваше да пазаруват в магазините и уебсайтовете през Черния петък, което е с 10% повече от миналата година, сочат данни на Националната федерация на търговците на дребно.

Потребителски нагласи

Главният изпълнителен директор на Macy's Тери Лундгрен сподели, че е бил изумен колко много хора на двадесет и няколко години са излезли от най-големия магазин на веригата в Манхатън.
„Пазаруването сякаш беше част от социалните им дейности отпреди няколко часа“, споделя той.
Потребителските нагласи по време на Черния петък бяха на нива, характерни за предишни рецесии, тъй като рекорден брой домакинства заявиха, че моментът не е подходящ за пазаруване, сочи индексът на потребителските нагласи на „Блумбърг“. Показателят е отчитал минус 50 или по-малко през девет от последните десет седмици, което е безпрецедентна стойност в 26-годишната му история.
Но дори и при тези негативни потребителски нагласи пазаруващите платиха повече за закупените от тях стоки и отприщиха натрупалото се търсене, заяви Крейг Джонсън, президент на консултантската компания Customer Growth Partners, базирана в Кънектикът.
Много пазаруващи са в настроение да купуват стоки за самите себе си. Такъв клиент е Кевин Фъстинг. Въпреки че по-голямата част от бюджета му за подаръци ще отиде за видеоигри за двамата му синове, 46-годишният Фъстинг, продавач на ориенталски килими от Чеви Чейс, Мериленд, може да си купи подарък тази година: дигитален фотоапарат на Sony Corp.
„Годините си летят“, така обясни той изкушението.
Стейси Карфи, 32-годишен инспектор от Чарлстън, Южна Каролина, също е решила да се поглези. Тя плаща пълната цена на два чифта панталони (единия – за нея самата) и ключодържател в Michael Kors and Lululemon Athletica Inc., а има намерение по-нататък да си купи и обувки.
„Сега е активният потребителски период, така че защо да не се възползвам?“, казва тя.
Продажбите в магазините на дребно вероятно ще нараснат с 2,8% до $465,6 млрд. по празниците при увеличение от 5,2% миналата година, сочат данните на базираната във Вашингтон NRF. При онлайн приходите се очаква ръст от 15% на $37,6 млрд. според ComScore Inc.
Не всички купувачи обаче смятат да похарчат повече. Таня Тейлър (39 г.) си е купила дрехи от Macy’s в Сан Диего и планира да похарчи с 50% по-малко тази година, тъй като няма толкова заявки за свободната си практика в козметичната индустрия.

Печеливш ход

Вериги като Macy’s, Target и Kohl’s (всички те отвориха врати в полунощ) вероятно са отмъкнали приходи от конкуренти като J.C. Penney, които започнаха работа в 4 сутринта, казва Кен Пъркинс, президент на базираната в Суомпскот, Масачузетс, Retail Metrics.
„Това бе печеливш ход, твърди Пъркинс, посетил магазините в Бостън. Допълнителните разходи заради удълженото работно време ще бъдат многократно компенсирани от привлечения човекопоток, както и от придобития пазарен дял.“
Ранният час, в който Macy’s започна работа, накара много молове да отворят още в полунощ. Това увеличи трафика в магазините на Walt Disney, тъй като базираната в Синсинати Macy’s е основният наемател в моловете, където се намират повечето от търговските обекти на фирмата, казва Джим Фийлдинг, президент на Disney Stores Worldwide. Продажбите в представителствата й покриха очакванията и се качиха с почти двуцифрен темп, казва Фийлдинг.
Извънредното работно време увлича в еуфорията на Черния петък Аманда Ротмюлер (20-годишна студентка, обучаваща се за медицинска сестра). В първото си подобно начинание тя си купува сутиени и пижама, към които получава безплатно чифт пантофи с марка Victoria’s Secret (на Limited Brands) в Tri-County Mall в Синсинати.
„Предложението е твърде изгодно и имам възможност да си взема нещо наистина хубаво, което иначе не бих могла да си позволя“, казва тя.
Черният петък показва разминаване между социологическите допитвания и реалното поведение на потребителите – доминираща тенденция през по-голяма част от годината, казва Пъркинс от Retail Metrics. Месечните продажби на дребно в магазините, открити преди повече от година (ключов индикатор за ръста на сектора, тъй като от сметките са изключени новите и закритите обекти), се увеличават повече от две години и се разминаха с предвижданията на анализатори веднъж през 2011 г., по данни на Retail Metrics.
„Силният Черен петък е знак за добри резултати до края на сезона, казва Пъркинс. Работещите американци не се притесняват да харчат.“

Станете почитател на Класа