Д-р Иван Костов директор на болница "Шейново", пред TV7: В случая с починалата родилка има проявена небрежност

Направихме разследване вътре в болницата, като снехме писмени обяснения от всеки един участник в този трагичен инцидент. Беше проведен и медицински съвет по случая. Стигна се до заключение, че лекарката, която първоначално е общувала с пациентката, е проявила лекарска небрежност.
Трябвало е жената да бъде убедена да остане в болницата, защото е имала регулярни контракции. В крайна сметка не трябва да се гледат само правилата. Лекарите трябва да са и хора и да има индивидуален подход към всеки пациент. Такова е убеждението на ръководството на болницата, както и моето. Друг пропуск е, че един от консултантите на болницата закъснява с около пет минути. Той не е единственият човек, от когото е зависело раждането, но трябва да сме прецизни.
Тези хора в никакъв случай не са виновни за смъртта на майката, но наистина има проявена небрежност. Ние не знаем от какво умира жената. Чакаме резултатите от анатомичната епикриза от „Съдебна медицина“. Болницата сама инициира проверки от страна на прокуратурата и МВР.
Вероятно лекарката, която първа се среща с родилката, ще бъде санкционирана от болницата. Съветът на директорите ще разгледа случая, а дисциплинарното наказание може и да бъде уволнение.
Трудно ми е да кажа дали майката щеше да бъде отпратена, ако беше направила т.нар. избор на екип. В този случай всичко зависи от отношението на избрания лекар към лекувания, но и той е този, който поема цялата отговорност за пациента.
Аз заставам на страната на пациентите, защото лекарите винаги могат да бъдат и пациенти.
По случая за починалата родилка в „Шейново“ преди месец причината за смъртта е инфекция на дебелото черво т.е. вината не е на акушерите.

Станете почитател на Класа