Проучваме четири фирми за картел на пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията продължава да проучва четири фирми за картелно споразумение на пазара на течните горива, включително и за злоупотреба с господстващо
положение по отношение на една от фирмите. Проучваме всички доказателства, когато приключим, ще излезем с решение. Не може да се определи срок, до който това ще стане, защото решението зависи от обема и характера на доказателствата. Ако те са категорични и преки, установяващи наличието на такова споразумение, ще приключим максимално бързо. Не можем да внесем в съда дело, където доказателствата са 50:50 и съществува някаква вероятност те да не издържат.
При картелно споразумение обикновено доказателствата не са преки, трудно се установява наличието на такова споразумение и процесът от обективна страна се забавя. По всичко, което ще направим по всяка една преписка, ние трябва да гарантираме на страните един справедлив, достатъчно прозрачен и честен процес. При проверката за пазара на течните горивата например има находки за такова споразумение.

Не мога да кажа, че проверката се е забавила и продължава прекалено дълго

Първо, от месец март до август правихме секторен анализ, а след това комисията се самосезира и започна проверка дали има картелно споразумение между четирите фирми. А за една от тях се проверява дали злоупотребява с господстващо положение. На този етап проверяваните фирми изцяло ни съдействат, като ни предоставят документите и доказателствата, които им изискваме.
Проверката за медийния пазар е аналогична и в момента, в който се установи поне едно сериозно доказателство за наличието на нарушения на нашия закон, Комисията за защита на конкуренцията ще се сезира срещу конкретното предприятие например. Ако не се установи нарушение, не можем да се самосезираме.
Точно преди 20 години, през 1991 г., бе приет първият закон за конкуренцията. Тогава най-отговорната задача пред КЗК бе да представи една нова и сложна правна материя пред обществото. Става дума за правото на конкуренция. Усилията ни бяха насочени към установяването на правила за лоялно търговско поведение между конкурентите на различните пазари. За 20 години Законът за защита на конкуренцията претърпя няколко значителни изменения, които отговаряха на етапа на развитие на българската икономика и процесите на интеграция на България в Европа. В момента ние имаме един от най-добре направените закони в рамките на ЕС. Действащият в момента закон, който е в сила от края на 2008 г., отразява най-добрите практики както по отношение на материално-правните разпоредби, така и по отношение на процедурните правила, гарантиращи един ефективен и справедлив процес за всяка една страна, която участва в производствата през КЗК.

Успяхме да дисциплинираме предприятията

Целта на тези промени беше да бъдат дисциплинирани предприятията и нарушителите. Паралелно с разпоредбите, гарантиращи защитата на конкуренцията, ние променяхме в позитивна насока и практиката по тяхното правоприлагане. В резултат на структурните промени в икономиката нашият пазар се отваряше все повече за нови стопански субекти. А това изискваше да се засили дисциплината за спазване на правилата на конкуренцията. През това време се учехме всички - хората от КЗК, бизнесът, държавните органи. Този процес трябва да продължи. КЗК със своята дейност допринесе в голяма степен за трансформацията на българската икономика. Тя от силно централизирана се превърна в икономика, която се подчинява на пазарните принципи и на реалната и честна конкуренция между предприятията. Анализът за дейността на КЗК в отделните сектори показва, че със своите решения в областта на антитръста, концентрациите на стопанска дейност, секторните анализи, които стават неразделна част от нашата работа, тя влия положително на редица пазари със структуроопределящо значение за българската икономика. Става дума за енергетиката, телекомуникациите, банковите и финансовите услуги. Решени сме да продължаваме в същата посока и занапред. Това без подкрепата на българския бизнес не може да стане. Той непрекъснато ни е подкрепял, защото разбираше нашата роля като независима организация, която защитава свободната стопанска инициатива.

Станете почитател на Класа