Бюджетните битки ще засенчат азиатската обиколка на Обама

Опитите, които американският президент Барак Обама ще направи следващата седмица да убеди азиатско-тихоокеанските лидери в сериозността на ангажимента си към региона, може да бъдат засенчени от събитията във Вашингтон, където бюджетните битки може да достигнат разгара си по време на отсъствието му.
В петък Обама ще замине на деветдневна обиколка до Хаваите, Австралия и Индонезия, по време на която ще наблегне на американско-азиатските икономически отношения и дългогодишната роля на САЩ за сигурността на региона.
Отсъствието му от Вашингтон ще съвпадне с изтичането на крайния срок, в който Конгресът може да избегне блокиране на правителството, и с изключително важни преговори за съкращаване на дефицита, които ще бъдат следени от инвеститорите и рейтинговите агенции.

Срещата на АТИС

Източници от Белия дом заявиха, че Обама има дипломатически цели, които се надява да постигне по време на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която ще се проведе в столицата на щата Хаваи Хонолулу на 12-13 ноември, както и по време на визитите си в Канбера, Дарвин и Бали.
Появиха се обаче слухове, че Обама ще бъде подложен на натиск да съкрати обиколката си и да се върне обратно във Вашингтон, за да присъства на дискусиите за бюджета и за да избегне критиките, че не е успял да постигне целите си, ако преговорите започнат да буксуват.
„Обама е под натиск да отмени обиколката си“, заяви Ърнест Бауър от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. И допълни, че Обама трябва да си даде сметка, че „винаги е по-добре да се намира в Индиана, отколкото в Индонезия“.
Обама трябваше на два пъти да отмени плановете си за визити в Австралия и в Индонезия през 2010 г. – първия път, защото преговорите по прочутия законопроект за здравеопазването се намираха в критичен етап, а втория – заради петролния разлив в Мексиканския залив.
В крайна сметка американският президент посети Индонезия по-късно през 2010 г., но пътуването му до Австралия този месец ще бъде първата му визита там като президент.
Тъй като е домакин на срещата на АТИС, Обама няма как да съкрати етапа от обиколката си в Хаваите. Белият дом планира акцент върху икономическото послание на президента в Хонолулу, където държавният глава ще изтъкне позитивите на експортната си стратегия и одобреното наскоро от Конгреса споразумение за свободна търговия с Южна Корея.
Майкъл Грийн, съветник на предишния президент Джордж Буш по азиатската политика, казва, че визитите до Австралия и Индонезия ще бъдат оправдани по-трудно в този напрегнат момент от преговорите по американския бюджет и с оглед набиращата скорост предизборна борба.

Прекалено дълго пътуване

На Източноазиатската среща на върха в Бали, насрочена за 18 и 19 ноември, Обама ще стане първият американски президент, взел участие в сбирката на лидерите от този икономически динамичен и стратегически важен регион. Посещението в Австралия пък има за цел да заздрави връзките с верен съюзник в областта на сигурността и да демонстрира благодарност за подкрепата на страната в Афганистан.
„Това е наистина дълго пътуване в условията на предизборна кампания за 2012 г., коментира Грийн. Подозирам, че съветниците на Обама по вътрешната политика са силно притеснени от толкова продължително отсъствие и ще компенсират с възможно най-силен акцент върху работните места и износа.“
Представители на Белия дом обаче твърдят, че няма сблъсък между различните роли на Обама.
„Той е президент на САЩ с произтичащото от това задължение да пътува по света и да представлява американските интереси на международни форуми, казва говорителят на Белия дом Джей Карни. Освен това е напълно способен, където и в чужбина да се намира, да упражнява властта си и да комуникира с екипа си тук, с администрацията, с членовете на Конгреса.“
Докато Обама е в Хаваите, а и по-късно, вицепрезидентът Джо Байдън и други държавни лица ще са в контакт с Конгреса, където парламентаристите работят върху споразумение за отпускане на нови средства на правителството след изтичането на последната временна мярка за финансиране на 18 ноември.
Предполага се, че представители на Белия дом ще се намесят зад кулисите от името на Обама посредством 12-членния панел, натоварен с намирането на начини за спестяването на поне $1,2 трлн. от бюджетите през следващото десетилетие.
Президентът даде предложенията си на „суперкомисията“ по дефицита през септември, но оттогава не е работил директно с междупартийната група, чийто доклад се очаква до 23 ноември, няколко дни след завръщането на Обама от Азия.
Панелът среща трудности с преодоляването на разногласията между републиканци и демократи. Ако преговорите зациклят или пропаднат, докато Обама е извън страната, може да му се наложи да отговоря защо не е направил повече за прокарването на споразумение.
Според условията по сделката, сключена през август след инфарктната междупартийна борба за вдигане тавана на дълга, Конгресът трябва да одобри предложенията на суперкомисията до 23 декември. В противен случай ще има драстично орязване на бюджетите за отбрана, социални услуги и други сфери.
Републиканците вече обвиниха Обама, че е обърнал гръб на Конгреса, за да се концентрира върху предизборната си кампания за 2012 г. и прокарва мерки в изпълнителната власт, вместо да работи с конгресмените върху безработицата и други проблеми.
„Президентът участваше в преговорите за тавана на дълга и държавните разходи, но този път стои настрана“, казва Брендан Бък, говорител на Джон Бонър, лидер на републиканците в Камарата на представителите.
Независимо дали Обама ще се придържа или не към първоначалния маршрут на пътуването си, схватките около бюджета във Вашингтон са твърде вероятна тема на неформални дискусии в Хонолулу и в Бали.
„Всички ще следят какво се случва със суперкомисията, докато разговарят с президента“, казва Грийн.

Станете почитател на Класа