Подкрепяме това правителство по всякакъв начин

ГЕРБ се справиха изключително добре на тези избори и сега дойде моментът да се мисли с поглед напред. Премиерът и правителството имат нова възможност да реализират важни промени в България, а гражданите на България дават възможността на правителството да направи необходимото за възхода на страната. В момента предизвикателството пред правителството е дали ще поеме тази възможност, която му се дава. Правителството и премиерът трябва да поемат юздите здраво и мисля, че всички искат да станат свидетели на прогрес във важните области.
Ние от САЩ ще подкрепим това правителство по всякакъв начин. На всички им е омръзнало да има постоянно едни и същи проблеми. Трябва да се върви напред. Някои от промените няма да бъдат реализирани лесно, някои от членовете на кабинета ще бъдат критикувани за мерките, които ще вземат, но затова е премиерът, който трябва да бъде достатъчно смел и силен. Няма място за повече извинения, защото вече 2 години ГЕРБ са на власт.

И опозицията да подпомогне реформите

И опозицията трябва да бъде конструктивна. Сега, когато БСП също демонстрираха, че имат доста поддръжници, те също трябва да подпомогнат прогреса и реформите в различните области. Реформите трябва да се получат, трябва да се поеме отговорност. Лесно е да се критикува правителството, но много по-трудно е да се работи конструктивно. Нека да отправим и предизвикателството към социалистите – да работят конструктивно.
Мисля, че новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще се застъпи за интересите на гражданите, защото на много граждани и бизнесмени им е омръзнало нещата да не се променят. Вярвам, че вече са започнали промени.
Пример за това е, че основен приоритет за новоизбрания президент е реформата в съдебната система. Не е толкова важно името на министъра на правосъдието, а какво ще направи той. Дали той има визия, дали ще работи в сътрудничество с всички членове на парламента, дали ще сътрудничи с цялостната съдебна система. Това е трудна задача и затова е необходимо добро лидерство. В САЩ казваме, че отговорността е в съответното лице, което отговаря за реформите.

Нарушенията трябва да се разследват

Що се отнася до обвиненията за нарушения по време на изборите, нередностите трябва да бъдат разследвани. Такива нередности се случват във всички държави, въпросът е какво се предприема срещу такива нередности. Ако има хора, които са купували гласове, те трябва да бъдат наказани и аз бих искал да видя това. ЦИК ще трябва внимателно да разгледа как са протекли тези избори, а също и парламентът да преразгледа организацията на изборите.

Нека няма недосегаеми

За мен е неприемливо това, което се случи в Катуница. Как може един човек и неговите деца и внуци да останат над закона, да не плащат данъци, как се случва това? Преди време казах, че в България има две правосъдни системи. Ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб и Катуница е пример за това.
Една от причините, поради която България има нужда от Закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, са именно такива ситуации. Не само хора като цар Киро, има и други такива личности, които години наред са били недосегаеми. Никой в страната не трябва да бъде предпазван от закона, той трябва да е валиден за всички. И не става дума само за корупция на високо ниво, но и за корупцията на ниско ниво. Това е предизвикателство пред правителството - корупцията трябва да се атакува на всички нива.
Има още едно предизвикателство пред сегашното правителство - създаването на работни места. Една от трудностите е да се стимулира икономиката, за да има растеж. Аз от своя страна се надявам да има повече инвестиции и повече американски инвестиции. Миналата година Америка бе инвеститор номер едно и се надявам и тази година да е така.

Изказването е пред БНТ

Станете почитател на Класа