Ръст на сделките в енергийния сектор

На фона на поевтиняването при суровините големите местни и международни играчи използват огромния си финансов ресурс за закупуване на петролни и газови компании, чиито акции бяха сринати от негативния тренд.
В понеделник норвежката Statoil договори придобиването на Brigham Exploration Company за $4,4 млрд., за да се сдобие с контрола над обещаващи петролни находища в Северна Дакота и Монтана. При $36,50 за акция стойността на сделката е близо 4% под върха за Brigham през април.
„Компаниите натрупаха кеш от високите цени през първото полугодие, казва Джъстин Джейкъбс от Business Monitor International. Сега се възползват от спада, за да намерят изгодни сделки.“
Гигантите в сектора са насочили вниманието си към Северна Америка. Заради свръхпроизводството природният газ поевтиня с близо 50% от 2009 г. насам. При тези ниски цени независимите играчи срещат трудности с финансирането, което подтиква по-големите конкуренти да действат агресивно.
От началото на годината петролните и газови компании са обявили придобивания за $149 млрд. в Северна Америка, грубо 64% от общата за света сума от $235 млрд., по данни на Thomson Reuters. В неделя Kinder Morgan се споразумя да купи El Paso Corporation за $21,1 млрд. Секторът може да задмине миналогодишния глобален обем на придобиванията от $311 млрд., посочва Thomson Reuters. „Капиталът, необходим в петролната и газова индустрия, винаги създава възможности за сделки“, казва Джим Дилавуот от Deloitte & Touche. Инвеститорите залагат, че консолидацията ще продължи.
Акциите на компанията за шистов газ Range Resources, която Morningstar определя като изгоден обект за придобиване, скочиха с почти 20% от четвъртък. Whiting Petroleum, с петролни активи в Монтана, Северна и Южна Дакота, е с ръст от над 9% за същия период, както и SandRidge Energy.
Малките енергийни компании са уязвима мишена. Подобни играчи контролират много апетитни активи, но в повечето случаи все още не са на печалба. Китайската Sinopec сключи сделка за закупуване на канадската Daylight Energy за около $2,1 млрд. в брой. Daylight, която приключи 2010 г. със загуба от $45,1 млн., притежава над 320 акра в богатия на залежи регион на Западна Канада.
Добивът на природен газ (предимно от нетрадиционни източници като шисти) се очаква да нарасне с 25% в следващите две десетилетия, по данни на Администрацията за енергийна информация. Чрез покупката на El Paso Kinder Morgan се сдобива с 67 хил. мили тръбопровод, пренасящ над 1,9 млн. барела гориво на ден. Ако офертата от $5,9 млрд. на Energy Transfer Equities за Southern Union успее, първата ще е във владение на 44 хил. мили тръбопровод с капацитет около 30,7 млрд. кубични фута газ. Благодарение на доминацията си Morgan Kinder и Equity Transfer са в позиция да изискват високи такси за използване на трасетата. „Компаниите си създават предпоставки за дългосрочни ползи, казва Клаудия Ман от IHS Global Insight. Има огромни възможности за растеж, щом икономиката започне да се възстановява.“

По в. „Ню Йорк таймс“

Станете почитател на Класа