По-голям EFSF ще срине еврозоната

Според берлинския институт DIW, един от петте официални консултанти на канцлера Ангела Меркел, опитите за увеличаване мощта на фонда EFSF от €440 млрд. на евентуално €2 трлн. чрез гаранции за укрепване на Южна Европа ще са пагубни за кредитоспособността на Франция, пише Амброуз Ивънс-Причард.
Д-р Ансгар Белке, шеф на изследванията в центъра, казва, че предложението за ливъридж, част от т. нар. грандиозен план за възстановяване на доверието, ще даде обратен ефект. „То осуетява положените до момента усилия за стабилизиране на дълговата криза в еврозоната, почиващи на първокласния рейтинг на достатъчно голям брой силни икономики. Ако бъдем крайни, това вероятно ще предизвика разпадане на еврозоната“, заяви той пред в. „Ханделсблат“.
Берлин тушира надеждите за сериозен пробив в мисията на европейските лидери да завършат плана си преди идната седмица. „Мечтите, че всичко ще бъде разрешено до другия понеделник, са невъзможни“, заяви говорител на Меркел.
Европейските фондови пазари паднаха, след като трейдърите решиха да осребрят печалбата от октомврийския ръст предвид резкия спад в официалните данни за новите заеми в Китай. Германският индекс DAX се смъкна с 1,8%, италианският MIB загуби с 2,3%, а FTSE 100 – 0,5%.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че няма да има „окончателно решение“, но очаква споразумение за използване на един по-мощен EFSF по „най-ефективния начин“. Не е ясно дали подобни планове са в разрез с постановлението на германския върховен съд от септември, според което Бундестагът няма право да прехвърля „фискални правомощия“ към органите на ЕС или да поема „неизмерими“ задължения извън германския контрол. За каквато и да било промяна в тази посока е нужна нова конституция и гласуване от народа.
Джордж Магнус от UBS казва, че походът на еврозоната към някаква панацея вероятно ще завърши с разочарование, и предупреждава, че мерките за рекапитализиране на банките могат да „подсилят предстоящия икономически спад в еврозоната, като ускорят свиването на активите“. Нежеланието да бъдат разширени правомощията на ЕЦБ оставя системата без опора. „В отсъствието на по-силен гръб в лицето на ЕЦБ страните от еврозоната могат да попаднат под слоеве не толкова сигурни суверенни гаранции. Това е просто друга форма на финансова разпуснатост“, посочва той.
Магнус казва, че е нужен двигател на икономическия растеж, който да спре главоломното падане на еврозоната, и призовава за „прекратяване или смекчаване“ на стратегията за икономии.


По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа