ОПЕК свали прогнозното търсене за петрола

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), предупреди, че страховете за перспективите пред глобалната икономика продължават да забавят световния ръст в търсенето на петрол. Картелът все пак не очаква рецесията да обхване цялата глобалната икономика.
ОПЕК свали прогнозите си за глобалното търсене на петрол за четвърти пореден месец в доклад, публикуван във вторник, като предупреди, че може отново да намали перспективите заради опасенията за световния растеж. Ръстът на прогнозното глобално търсене на петрол за тази година бе свален със 180 000 барела на ден, което е най-рязкото намаление за тази година.
„Забавянето на световната икономика ще окаже очаквания ефект върху търсенето на петрол, особено в развитите страни“, посочват от ОПЕК.
Картелът изчислява, че световното търсене на черно злато ще се увеличи с 900 000 барела на ден през тази година, като последните намалени количества все пак са само малка част от 87,8-те милиона барела дневно, които организацията очаква, че ще бъдат потребявани през тази година.
Страните от ОПЕК генерират около 40% от световното предлагане на черно злато, тъй като разполагат с големи залежи от петрол и газ.
През уикенда висш отговорен представител на саудитската държавна петролна компания Saudi Arabian Oil Co. заяви, че кралството едва ли ще продължи да увеличава добива си на петрол, тъй като планираното увеличение на добива в други страни като Ирак и Бразилия трябва да е достатъчно, за да задоволи настоящото търсене.
Генералният секретар на ОПЕК Абдала Салем ел-Бадри отхвърли опасенията за цените на суровия петрол, които са паднали с 25% от 52-седмичния си връх, достигнат през април тази година.
„Не сме толкова притеснени, увери той репортерите на конференция в Лондон. Не мисля, че светът ще преживее завръщане на рецесията.“
Изпълнителните директори на петролните компании, които участваха в конференцията, споделиха увереността си, че търсенето на петрол ще продължи да нараства заради напредъка на икономиките на бързо развиващите се страни, който ще подкрепи цените на горивата, дори ако рецесията в някои региони наистина се завърне.
„Основният ръст на търсенето е все още налице и именно той ще подкрепи цените“, посочи Кристоф дьо Маржери, главен изпълнителен директор на френската Total.
Междувременно, цените по фючърсните договори за суровия петрол, които следят американските фондови пазари, се покачиха с 40 цента, или 0,5% до $85,81 за барел на Нюйоркската стокова борса (NYMEX). Цените обаче паднаха след няколко часа, след като се разбра, че словашкият парламент е отхвърлил плана за разширение на спасителния фонд за еврозоната.


По „Дау Джоунс"

Станете почитател на Класа