Бавният икономически растеж не оставя голям избор на Пекин

„Блумбърг“

Китайската икономика по всяка вероятност е отбелязала през второто тримесечие най-слабия си растеж за последните близо две години и с това е допринесла за влошената глобална картина, на която премиерът Вън Цзябао днес може да отговори с по-ограничен арсенал от политики, отколкото при световната рецесия през 2008 г.
На 13 юли излизат официалните данни за брутния вътрешен продукт, като очакванията са за покачване от 9,3% спрямо предходната година, сочи средната оценка в проучване на „Блумбърг“, при 9,7% през предишното тримесечие. Три дни по-рано статистиката отчете тригодишен връх в ръста на цените през юни, така че евентуално разхлабване на паричната политика в този момент рискува да засили инфлацията.
Забавянето на Китай бе подчертано от увеличението на вноса през юни (най-скромното от 2009 г. насам), което намали шансовете на САЩ и Европа да преодолеят проблемите си чрез износа. Скокът от 58% в банковото кредитиране през 2009 г. и 2010 г. и опасението, че властите на отделните провинции могат да просрочат заемите си, оставят по-малко пространство на Вън да отпусне стимулиране в мащаба, който помогна на света през 2008 г.
„Всяко сериозно разхлабване на политиката или въвеждане на нов голям пакет стимули сега рискува да тласне китайската икономика към доста твърдо приземяване, характеризиращо се с неконтролируема инфлация, натрупване на държавните задължения и лошите заеми, казва Лу Чжънвъй, базиран в Шанхай главен икономист към Industrial Bank Co., който през 2010 г. бе определен за най-добрия анализатор на Китай от в. „Чайна бизнес нюз“. Умереният растеж е по-стабилен и ще помогне за овладяването на инфлацията.“
Вън направи обиколка из ферми, заводи и домове за настаняване на социално слаби в две северни провинции този месец, за да демонстрира решимостта на правителството да се бори с растящите цени и да увеличи предлагането на достъпни жилища.

Основен приоритет

Посоката на макроикономическата политика няма да се промени и стабилизирането на цените остава водещият икономически приоритет, заяви Вън при визитата си в провинция Шънси. Освен това той призова за по-сериозно подпомагане на свиневъдството, за да стане пазарната стойност на това месо „по-разумна“.
През последните седмици инвеститорите в акции демонстрираха оптимизъм, че Китай ще постигне т. нар. меко приземяване, при което забавянето на растежа няма да причини срив на корпоративните печалби и заетостта. Бенчмарк индексът Shanghai Composite Index се покачва вече три поредни седмици, най-дългата серия от февруари насам.
Докато китайската икономика се разколебава, американският трудов пазар се влоши, а в Европа плъзнаха страхове, че кризата със суверенните задължения ще обхване и Италия. Доклад на американската администрация от 8 юли показва, че безработицата се е покачила до 9,2% през юни. Броят на работните места се е увеличил с 18 000, нищожно малко в сравнение с темпото, необходимо за приемането на новите попълнения в работната сила, камо ли за компенсирането на милионите трудови позиции, загубени от 2007 г. насам.
Китай поведе глобалното възстановяване, след като сривът на американския ипотечен пазар доведе до най-дълбоката следвоенна рецесия в света. Правителството обяви мерки за фискално стимулиране на обща стойност $586 млрд. и насърчи кредитен бум, при който действащите заеми скочиха на $7,4 трлн. до края на 2010 г. Един от страничните ефекти на програмата бе засилването на инфлацията, като потребителските цени са се покачили с 6,4% през юни на годишна база според официален доклад на правителството.
Двигател на поскъпването бе и недостигът на храни вследствие на неблагоприятните метеорологични условия и намалелите доставки на свинско – тенденция, допринесла за растящото социално напрежение в Китай. Цената на свинското скочи с 57% през юни на годишна база, съобщи кабинетът миналата седмица, което е около една пета от инфлацията за месеца.
Поредният опит на Китайската народна банка да овладее цените бе на 6 юли, когато лихвите бяха вдигнати за пети път от октомври насам. Институцията покачи девет пъти изискванията за резервите на банките от ноември насам до рекордно ниво.

Отприщване на инфлацията

Може да се наложи властите да активизират още повече продажбата на краткосрочни облигации, за да попият ликвидността, заливаща икономиката от растящия търговски излишък. Износът е надвишавал вноса с $22,3 млрд. през юни, съобщи Националната агенция „Митници“.
„Едно прибързано разхлабване на паричната политика ще отприщи инфлационните очаквания“, казва Чан Цзян, базиран в Хонконг икономист в Barclays Capital. „Нужно е още едно вдигане на лихвите“ до края на септември, добавя той.
Разликата между двата компонента на търговията бе най-сериозната за последните седем месеца заради забавянето в ръста на вноса до 19% на годишна база. Износът също стана по-умерен (покачване от 18%), като американското и европейското търсене оказаха негативен ефект върху растежа, съобщават митниците.
Вторият по големина вносител на петрол в света регистрира осеммесечно дъно при нетните доставки на суров петрол през юни, предпоставка за което е ремонтната дейност в някои рафинерии и намаляващото търсене на енергоносителите. Вносът на мед падна с 15% като тонаж миналия месец на годишна база, след като през май се увеличи с 10% заради попълването на запасите.
По-високите цени вредят на печалбите на петролните рафинерии и металургичните заводи. Angang Steel Co. заяви, че нетният й доход за първото полугодие е паднал с 92% заради „сериозното“ увеличение в цената на суровините и горивото, което „значително надвишаваше“ покачването на продажните цени.
Китайските политически лидери обещаха целенасочени фискални мерки тази година, включително програма за жилищно настаняване на социално слаби и стъпки за справяне както с недостига на вода, така и с наводненията. Президентът Ху Цзинтао заяви миналата седмица, че инфраструктурата за водоснабдяване ще се превърне в приоритет, за да бъде подобрена сигурността на доставките на зърнени култури, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Станете почитател на Класа