Deutsche Bank избира изпълнителен директор

Deutsche Bank все още не е наясно кой точно ще наследи пенсиониращия се главен изпълнителен директор Йозеф Акерман. Появиха се слухове, че позицията може да се подели между директора на инвестиционната банка и шефа на операциите в Германия. Някои предполагат, че индиецът Аншу Джайн, който ръководи търговските операции и отдела за транзакции на банката, може да подели висшата ръководна позиция с Юрген Фитшен, член на управителния борд, който отговаря за германските операции на Deutsche Bank.
Операциите, ръководени от Джайн, носят доста повече печалба от целия останал бизнес на банката. Той обаче не владее добре немски и няма да се чувства особено комфортно с изпълнението на политическите и церемониалните задължения на ръководителя на една символна за Германия банка.
Акерман, чийто договор изтича през 2013 г., беше съветник на канцлера Ангела Меркел по време на глобалната финансова криза. Той е бил и говорител на банковата индустрия по въпросите на регулацията, както и председател на Института по международни финанси - асоциацията на най-големите банки в света, сред които Goldman Sachs, Morgan Stanley и Citigroup.
Deutsche Bank обаче рискува да загуби Джайн, който печели най-много и е любимец на инвеститорите, ако не му повери ръководството. Джайн и Фитшен, който надзирава и регионалните операции на Deutsche по целия свят, са в много добри взаимоотношения.
62-годишният Фитшен може да ръководи усилията на банката да намали зависимостта си от волатилното и рисковоjf инвестиционно банкиране и да разшири по-стабилния бизнес като корпоративното кредитиране и банкирането на дребно. А след няколко години може да се пенсионира и да остави Джайн начело, като преди това му даде шанс да свикне с другите задължения на директор на банката.
В последните месеци германските медии информират за възникнали търкания между Акерман и настоящия председател на надзорния борд Клемес Бьорсиг. Появиха се и сигнали, че дебатът за наследството е засилил напрежението между Акерман и Джайн. „Публичните слухове около мениджмънта все повече вредят на имиджа на банката“, посочва „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ в редакционен коментар от неделя.
Напрежението около избора на наследник на Акерман се увеличи, след като бившият президент на Bundesbank Аксел Вебер отиде в UBS, швейцарския конкурент на Deutsche Bank. Акерман искаше Вебер и Джайн в ръководния екип, за да успокои тревогите, че Джайн не е готов да поеме церемониалните задължения на позицията.
Комисия по номинирането към надзорния борд се събра късно в неделя, за да обсъди въпроса. От банката обаче обявиха, че след срещата няма да има изявление, нищо че въпросът тревожи инвеститорите и петни имиджа.
Банката отрече появилата се в сп. „Шпигел“ информация, че Акерман има намерение да се кандидатира за председател на надзорния борд. Акерман, който ръководи банката от 2002 г., е заявявал неколкократно, че не иска да поема контрола над надзорния съвет след пенсионирането си от поста на главен изпълнителен директор. Преместването е практика сред пенсиониращите се главни изпълнителни директори в Германия, но се възприема като лоша управленска практика. Новият изпълнителен директор може да не успее бързо да направи нужните промени, ако предшественикът му продължава да надзирава решенията му. „Позицията му по повод надзорния борд остава същата“, заяви Deutsche Bank в изявление по повод намеренията на Акерман.

По в. „Ню Йорк таймс“

Станете почитател на Класа