Политическото номадство е дефект на фасадната демокрация

Проблемите с политическото номадство, а и с партийните субсидии за депутатите, обявили се за независими, имат доста дълбоки корени. В голяма степен те се дължат на прилаганата пропорционална избирателна система. Известно е, че няколкото опита за влизане в парламента на независими кандидати, завършиха с неуспех. Нужно е избираемо място в партийните листи, за да влезеш в парламента. След това обаче системата прави депутата доста свободен да напусне партията, с която е избран, и дори да има икономическа изгода от това си действие. Известно е, че част от независимите депутати се обявяват за такива, защото им се предлага някаква изгода. Поне така се говори и такива са усещанията на хората.
Ако в България действаше мажоритарна система, според мен нещата ще дойдат в много по-голяма степен на мястото си. Първо, ще е много по-ясен балансът докъде е партията и откъде тръгва личността. Ще е ясно и това, че ако влезеш в конфликт с партията си, по правило губиш всичките си шансове за политическа кариера. Т. е. политическото номадство се прекратява. Неслучайно мажоритарният модел е в основата на демокрацията.
Вчера чух да се дебатира по една телевизия, че депутати отчитат твърде много средства за обиколки в избирателните си райони. В същото време нашите проучвания на МБМД показват, че контактите на депутатите с избирателите са твърде редки. Това също е дефект, типичен за пропорционалната избирателна система.
Основната причина да е толкова нисък рейтингът на доверие в Народното събрание е, че вече 22 години българите не могат да разберат по какъв начин народните представители защитават правата и интересите на избирателите си. Това, което хората непрекъснато виждат в парламента, са едни депутати, които защитават собствените си икономически интереси. Точно затова няма доверие в парламент, избран по този начин. И това е разбираемо, защото депутатът зависи много повече от партийния лидер, отколкото от избирателите си. В този смисъл пропорционалната система защитава политическия слугинаж.
Отказът на председателя на парламента и на финансовия министър да съобщят към коя политическа сила са пренасочили субсидиите си независимите депутати, на практика подсказва достатъчно ясно към коя партия са се присъединили тези независими депутати.

Станете почитател на Класа