Така ще се ускори правораздаването

Юлиана Колева, депутат от ГЕРБ, член на правната комисия в НС

Обединени сме около идеята, че разследващите органи и съдът притежават един недостатъчно висок капацитет за делата за организираната престъпност. Невисокият капацитет на разследването се отразява съответно и на наказанието, защото недостатъчно обосновани обвинения няма как да издържат за осъдителна присъда. Именно с оглед на необходимостта от специализация на тези органи – съд, прокуратура, следствие, създаваме система, която да позволи капацитетът да се концентрира върху организираната престъпност и корупционните практики.
Освен това, когато делата срещу организираната престъпност, които са обемни като фактически материал и са сложни от правна гледна точка, се възложат на специализирани състави, процесите за останалите престъпления ще се гледат по-бързо от съдилищата в досегашната система. Тя ще бъде облекчена от делата, които изискват по-концентрирано внимание и повече време. Получава се двоен ефект на ускоряване на правораздаването в сферата на наказателното право.
Смятам, че твърдения от типа, че със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се създава МВР съд, са несериозни. Видно е от предлаганите текстове, че всички магистрати ще се избират от действащия Висш съдебен съвет, т.е. съдиите в специализирания съд ще се избират измежду действащите съдии. Същото важи и за прокурорите и за следователите. Мисля, че по-големи гаранции от това няма как да бъдат поставени. Вярно е, приемаме едни конструктивни забележки, че би следвало не само по предложение на членове на ВСС да се избират магистратите, а те сами да могат да се предлагат, да издигат собствените си кандидатури. Призовахме колегите от другите парламентарни групи към конструктивен дебат, по време на който да чуем конструктивни забележки. Нашата идея е действително да има висока степен на специализация, за да може да се свърши работата. Не виждаме по какъв друг начин можем да се преборим с веригата от престъпления, които са се сраснали, включително и с държавния апарат. Тези, които твърдят, че в криминогенната обстановка нищо не се е променило, изтъкват статистика колко дела се гледани. Да, толкова са гледани, защото престъпленията не са разкрити. А всички знаем, че ги има, има сигнали, които въобще не са стигнали до разследване, или пък са потънали в нечие чекмедже. Минали са години, натрупано е времето върху тях и са забравени. Това не означава, че няма такива престъпления.

Станете почитател на Класа