Китайски хакери подслушват телефонни разговори на американски политици

Китайски хакери подслушват телефонни разговори на американски политици
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.10.2024
  • Share:

Свързани с китайската държава хакери са прехванали аудиозаписи от телефонни разговори на американски политици, включително съветник от предизборния щаб на кандидата за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи вестник „Вашингтон Пост“, цитиран от Ройтерс и БТА.

ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ заявиха в петък, че разследват неразрешен достъп до търговска телекомуникационна инфраструктура, свързан с лица, имащи връзка с Китай.

Щабът на Тръмп и ФБР засега не са отговорили на запитванията за коментар, отбелязва Ройтерс.

„Вашингтон Пост“ съобщава, че хакерите са успели да получат достъп до некриптирани комуникации, като текстови съобщения и аудиозаписи.

Китайските хакери са насочили вниманието си и към телефони, използвани от хора, свързани с предизборната кампания на кандидатката за президент от Демократическата партия Камала Харис.

Миналата седмица различни медии съобщиха, че освен Тръмп, цел на кибератаките е бил и неговият кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Щабът на Тръмп е бил уведомен, че той и Ванс са сред редица служители в правителството и извън него, чиито телефонни номера са били обект на посегателство чрез проникване в системите на телекомуникационната компания „Верайзън“ (Verizon), информира в петък вестник „Ню Йорк Таймс“.

Щабът на Тръмп стана обект на хакерска атака по-рано тази година. Министерството на правосъдието на САЩ обвини трима членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран за атаката и заяви, че те са се опитвали да осуетят изборите, насрочени за 5 ноември.

„Верайзън“ заяви в петък, че разполага с информация за високотехнологичен опит за вземане на прицел на американски телекоми с цел събиране на разузнавателна информация. Компанията добави, че сътрудничи с правоприлагащите органи.

Конгресът на САЩ също провежда разследване, като по-рано този месец американските законодатели поискаха от „Ей Ти енд Ти“ (AT&T), „Верайзън“ и „Лумен Текнолъджис“ (Lumen Technologies) да отговорят на въпроси относно достъпа на китайски хакери до мрежите на американските доставчици на широколентов интернет.

Миналата седмица китайското посолство във Вашингтон заяви, че не е запознато с конкретната ситуация, но подчерта, че Китай се противопоставя и активно се бори с кибератаките и киберкражбите във всякаква форма.

Станете почитател на Класа