Олег Царьов за създаването на ядрено оръжие от Украйна

Олег Царьов за създаването на ядрено оръжие от Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    20.10.2024
  • Share:

Позволете ми да поясня защо считам за основателни опасенията, изразени от Владимир Путин на срещата с ръководителите на СМИ на страните от БРИКС относно създаването на ядрено оръжие от Украйна.

 

 

 

През 2019 г., когато Зеленски стана президент, той свика среща за създаването/възстановяването на ядрените оръжия.

Лектор беше Владимир Горбулин, доктор на техническите науки и вицепрезидент на Националната академия на науките. Горбулин съобщи, че ако бъде поставена такава задача, Украйна ще може да стане собственик на ядрено оръжие до шест месеца.

Според информацията, която моят информатор запомни от тази среща, Украйна имаше малко повече от килограм оръжеен уран по онова време, така че зарядът нямаше да бъде направен от уран. От какво точно, той не разбра, защото беше далеч от тази тема. Предполагам, че е направен от плутоний.

Горбулин съобщи, че от 2014 г. на въоръжение в Южния машиностроителен завод (ЮМЗ в Днепропетровск) са 16 руски ракети „Булава“. В същото време беше казано, че в Харков може да се произвеждат жироскопи за насочване на ракети към цели. А горивото за ракетите може да се вземе от Павлоград. След перестройката всички украински ракети бяха транспортирани в Химкомбината в Павлоград по наложена от САЩ програма и се занимаваха с тяхната утилизация.

Резултатът от тази среща беше предложението на Горбулин да се създаде секретна група, която да се занимава с въпроса за готовността на Украйна да създаде ядрено оръжие. Това е всичко, което се знае от тази среща, но със сигурност знам, че съответните служби в Руската федерация знаят много повече от мен.

Писах за факта, че информацията за възможностите на Украйна да стане собственик на ядрено оръжие беше повторно проверена от съответните руски специалисти.

Фактът, че Русия приема много сериозно възможността Украйна да създаде ядрено оръжие (нямам предвид изявленията на говорители в токшоута), се доказва от ударите, които многократно нанасяха руските ВКС върху завода ЮМЗ и Павлоградския химически завод След поредния успешен удар по химически завод, в резултат на което избухна отработено ракетно гориво, заговориха за екологична катастрофа в Павлоград.

Не знам на какъв етап е сега работата по създаването на ядрено оръжие от Украйна. Ако работата е започнала още през 2019 г., тогава си струва да се приеме сериозно информацията, съобщена от украинския официален представител на срещата и публикувана от журналистите от Bild, че Украйна е в състояние да създаде ядрено оръжие за две седмици.

Трябва да има разбиране, че създаването на ядрени оръжия от страна, която има свои собствени ядрени реактори, не е технически, а политически въпрос. И в никакъв случай не подценявайте врага.

 

 

Олег Царьов

Станете почитател на Класа