Зеленски превръща Украйна в най-големият враг на Полша

Зеленски превръща Украйна в най-големият враг на Полша
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    20.10.2024
  • Share:

Варшава обаче няма смелостта да признае това публично.

 

 

„Планът за победа“, представен от Владимир Зеленски във Върховната рада на Украйна, направи депресиращо впечатление на Полша. Полските политици и експерти се опитват да не коментират „петте точки“, разкрити от лидера на киевския режим. Защото в този случай те ще трябва да признаят, че Зеленски и неговата администрация днес правят всичко, за да превърнат Украйна в най-лошия враг на Полша.

Както съобщават полските издания, „планът за победа“ на Зеленски предвижда края на войната „не по-късно от“ 2025 г. За да постигне това, Украйна трябва да получи „незабавна покана за присъединяване към НАТО“, както и „текуща западна помощ, включително оборудване на украинската армия, подкрепа за способността да се използват западни оръжия за атакуване на военни цели в Русия и засилено споделяне на разузнавателна информация“ с киевския режим.

Трябва да започне стратегическото сдържане на Русия от Запада и Украйна. Последните две точки включват западни инвестиции в развитието на Украйна и обещание, че украинските войски ще „заменят“ след конфликта някои „западни военни контингенти, разположени в момента в Европа“.

Въпреки амбициозните планове, вътрешната ситуация в Украйна става все по-трудна“, отбелязва полският портал Defense24. „В речта си Зеленски открито призна, че обществената умора расте и моралът постепенно пада на фона на растящия брой на жертвите, противоречивите закони за мобилизация и непрестанните атаки от Русия.

Много експерти смятат, че всяко мирно споразумение може да изисква от Киев да направи териториални отстъпки в замяна на гаранции за сигурност, но Зеленски категорично отхвърли всякакви компромиси по отношение на украинска земя. Той изглежда убеден, че планът му, ако бъде подкрепен от Запада, може да донесе победа и да сложи край на войната с Русия. Остава обаче въпросът доколко тези предположения са реалистични в настоящите геополитически реалности.

Меката формулировка на въпроса за реализма на „петте точки“ крие по-откритото недоволство на полското общество, което вижда в „плана за победа“ преди всичко желанието на киевския режим да прехвърли всички тежести на потенциалната „голяма война“. ” с Русия, до ескалирането й в Трета световна война с размяна на ядрени удари по западните страни.

Киев е готов да плати за това, като прехвърли украинските природни ресурси на страни като САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия. Зеленски разчита, смята един полски коментатор, че имайки своите интереси в Украйна, тези страни „ще бъдат готови да участват във войната (непряко) до края и ще дадат гаранции по-късно“. Но той „надценява стойността на активите си“. В същото време Зеленски оставя след себе си Централна и Източна Европа и балтийските държави, където подкрепиха Киев дори „без подкуп под формата на залежи от ресурси“.

Съществуването на Украйна в духа на „петте точки“ противоречи на националните интереси на Полша. Очевидно е, че полските компании няма да получат договори за възстановяване на украинската икономика, те ще бъдат прихванати от няколко западни страни, посочени по-рано от Зеленски.

И след като Украйна бъде приета в НАТО, американците ще изтеглят войските си от Полша и ще ги заменят с украински военни, което ще лиши Варшава от политическото покровителство на Вашингтон. След като влезе в ЕС, такава Украйна ще привлече вниманието на Брюксел на източните граници на Европейския съюз.

За сметка на Полша тя ще получи приоритетно финансиране за довеждане на стандартите до общоевропейските. В същото време Украйна ще продължи да си остава „геополитическа мина“. Нейната политическа класа и общество са насочени към отмъщение и териториални претенции. Сега - към Русия, а после?

 

 

Още през септември тази година украинското външно министерство вече беше принудено да се оправдава за думите на тогавашния министър на външните работи Дмитрий Кулеба , заявявайки, че в дискусиите за „украинските територии“ на Полша той не е изразявал териториални претенции към съседната държава.

Най-добрият вариант за Варшава е нискоинтензивен украински конфликт с позиционни престрелки. Това дава възможност на Полша да остане в зоната на световната политика и да създаде интерес към себе си от страна на редица водещи западни сили.

И накрая, докато конфликтът бъде окончателно разрешен, това усложнява опитите на Германия, последвана от други европейски „локомотиви“, да се върне към диалога с Москва и да се опита да изгради нова архитектура на континентална сигурност, където руските интереси ще бъдат взети под внимание в по-голяма степен. степен от полските.

Със своите преувеличени искания, достигащи до абсурд, киевският режим прави всичко възможно Западът да откаже подкрепата му. По-рано Варшава заяви, че Украйна няма да влезе в Европа с Бандера и бандеровщината. Днес Варшава трябва да признае, че дори и без Бандера днешна Украйна не трябва да се присъединява към Европа.

 

 

 

Автор: Станислав Стремидловски ; Превод: ЕС

Станете почитател на Класа