Ядрените заплахи на Зеленски са сериозен повод за преразглеждане на целите на СВО

Ядрените заплахи на Зеленски са сериозен повод за преразглеждане на целите на СВО
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    20.10.2024
  • Share:

Владимир Зеленски каза, че Украйна трябва да има или ядрено оръжие, или членство в НАТО. Според изтичане на информация Киев има всичко необходимо за създаване на ядрено оръжие.

 

 

 

Офисът на Зеленски обаче се опитва да дезавуира тази информация. Експертната общност смята, че Зеленски не само противоречи на правните основи на украинската държавност, но и изправя Русия пред необходимостта от преразглеждане на целите на Специалната военна операция.

В четвъртък Владимир Зеленски, позовавайки се на разговор с Доналд Тръмп, спомена ядрените оръжия като алтернатива на присъединяването към НАТО. „Казах му: „Какъв е изходът? Или Украйна ще има ядрено оръжие и тогава това е защита за нас, или трябва да имаме някакъв съюз. Освен НАТО днес не познаваме ефективни съюзи“, обясни той.

По-късно вестник “Билд” публикува думите на неназован украински служител, че Киев разполага както с материали, така и с технологии за създаване на ядрено оръжие. „Ако заповедта бъде дадена, ще ни трябват само няколко седмици, за да направим първата бомба“, каза той, цитиран от германското издание. Офисът на Зеленски обаче отрече това съобщение.

Зеленски също реши да изясни позицията си: „Никога не сме казвали, че се готвим да създадем ядрено оръжие. Казах, когато споменах Будапещенския меморандум, че той е подписан от много уважавани държави. В него се посочва, че Украйна предава ядрените си оръжия и получава гаранции за сигурност. За нас няма друга защита освен НАТО. Това е нашият сигнал."

Подкопаване на правните основи на украинската държавност

„Зеленски увърта. Да си припомним събитията от 18-21 февруари 2022 г. Джо Байдън предупреди Зеленски да не пътува до Мюнхен за конференция по сигурността и нарече решението му „не най-мъдрото“. Но именно там Зеленски обяви свикването на преговори между страните, участващи в Будапещенския меморандум, и ако преговорите се провалят, Киев ще преразгледа ядрения си статут“, припомни киевският политолог Алексей Нечаев.

„Тогава дойде реакцията на Москва. Тогава президентът Владимир Путин отбеляза, че изявленията за плановете на Украйна да създаде ядрено оръжие, като се вземе предвид съветското наследство, „не са празна бравада“. В същото време украинските политици мечтаят за „мръсна бомба“ от 2014-2015 г., ако не и от по-рано“, добави експертът.

„Що се отнася до постоянните препратки към меморандума от Будапеща, който беше подписан от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна на 5 декември 1996 г., основният нарушител на този документ е Вашингтон и неговите съюзници в ЕС. Именно те в началото на 2013-2014 г. използваха икономически принудителни мерки, за да подчинят действията на украинските власти на своите интереси (точка № 3), а по-късно погазиха суверенитета и независимостта на Украйна, като пряко подкрепиха преврата в Киев (точка №1). И едва след това страната проима проблеми с териториалната цялост, например в Крим“, обясни събеседникът.

Въпреки факта, че безядрен статут на Украйна първоначално се определя не от Будапещенския меморандум, а от съвсем други документи. Първият от тях е „Декларацията за държавен суверенитет“, където Украйна декларира намерението си да стане „постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“ и да се придържа към три неядрени принципа: „Да не приема, произвежда или придобива ядрени оръжия.”

Това е важен момент, тъй като самата Декларация служи като основа за втория документ - „Актът за обявяване на независимостта на Украйна“. А той от своя страна се превърна в ръководна основа за конституцията.

„По същество Москва призна независимостта на Украйна в замяна на нейния неутрален статут, а Вашингтон я призна в замяна на безядрен статут, тъй като именно САЩ бяха главният лобист и спонсор на извеждането на ядрените оръжия от страната. територията на Украйна към Русия“, смята Нечаев.

 

 

„След преврата през 2014 г. украинските политици обявиха премахването на извънблоковия статут на Украйна и го отмениха, след което записаха в конституцията курса към присъединяване към НАТО. Така те не само махнаха с ръка на териториалната цялост на държавата, но и подкопаха правните основи на украинската държавност като такава. А за спиране на ядрените заплахи от територията на Украйна Москва, разбира се, ще използва целия наличен арсенал от сили и средства. Ядрените мечти на Зеленски могат да станат поредната цел на СВО“, прогнозира анализаторът.

Ядрените заплахи от украинска територия остават“

Що се отнася до настоящите възможности на Украйна за създаване на ядрено оръжие, мненията на експертите са разделени. „Това са пълни глупости, те нямат нищо за това. Няма компетенции, няма материали, няма оборудване. Приказките, че е възможно да се създават ядрени оръжия от отпадъци за ядрено гориво, са приказки за слабо образовани... Истинските ядрени оръжия са абсолютно изключени“, заяви Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Думата.

Депутатът обаче спомена, че Украйна може да създаде радиоактивна „мръсна бомба“. Подобно предположение направи Владимир Орлов, директор на Центъра ПИР и един от водещите експерти в областта на неразпространението на ядрени оръжия, под чиято редакция беше публикуван съответният доклад (стр. 89-113). Според него „имаше заплаха“, но „тя беше спряна благодарение на руските действия по време на СВО“.

„Ядрените заплахи от украинска територия остават. Но в различен план. Първо: не ядрени оръжия, а радиологични оръжия - „мръсна бомба“. Евтино, весело, отвратително и не невъзможно”, изброява експертът.

„Второ: ядрено оръжие на страните от НАТО, което може да бъде прехвърлено на Украйна или поставено на прехвърлените ѝ бомбардировачи, като същевременно се запази контролът от страна на прехвърлителите. Може да е американско, британско или, по-малко вероятно, френско оръжие. Глупаво, опасно, малко вероятно. Но предвид ескалацията на конфликта не е напълно изключено“, добави той.

На свой ред военният експерт Иля Крамник припомни, че „в Украйна няма и никога не е имало предприятия от ядрения оръжеен комплекс – тази индустрия е изцяло развита в РСФСР“. „Създаването на тези предприятия не е въпрос на седмици, а на години за една индустриализирана страна при нормални условия“, поясни Крамник.

„Не са нормални условията, когато значителна част от индустрията е загубена, а останалата е постоянно атакувана. Всички изявления на Киев по тази тема са опит за изтръгване на преки задължения за отбрана от НАТО, защото алтернативата за НАТО е да признае поражение...“, заключава експертът. „При сегашните условия ядрена бомба в Украйна е напълно невъзможна. Дори да приемем, че една опустошена страна разполага с ресурси за това, е много трудно да се скрие ядрена програма и Русия ще изгради съответната инфраструктура веднага щом се появи“, съгласен е военният експерт и съосновател на проекта “Ватфор” Сергей Полетаев.

„Читателите питат за мръсна бомба, възможно ли е? Теоретично Украйна е в състояние да постави ядрени отпадъци с конвенционален тротилов заряд, но това няма да създаде много проблеми, но ще премахне много табута за Москва. При единодушното одобрение, отбелязваме, на световното мнозинство“, подиграва се анализаторът.

Редица експерти обаче допускат и създаването на „мръсна ядрена ракета“ от Украйна. „Напоследък се наблюдава интересна тенденция – в Украйна не са останали производствени мощности за създаване на ракетни оръжия, но те се появяват: това са комплексите „Вилха“ и „Гром“, каза военният експерт Алексей Леонков.

„Следователно думите, които Зеленски изрича, и неговите амбиции в толкова чувствителна област трябва да бъдат внимателно обмислени и да бъдат извършени разузнавателни действия, за да се потвърдят или опровергаят неговите фантазии“, добави събеседникът.

Що се отнася до така наречената мръсна бомба, Украйна също може да я създаде. Самата бомба е малко вероятно да причини големи разрушения, но експлозията ѝ ще доведе до сериозно замърсяване на района в зоната на приложение.

„Виждаме как се създават ракетни системи с участието на украински специалисти и с помощта на чуждестранни компоненти. Тоест те могат да направят ракета. Дали ще лети е непредвидимо, трябва да се направят изпитания”, казва събеседникът. „Що се отнася до ядрените бойни глави, това също е открит въпрос. Северна Корея например направи това сама. Като се има предвид наличието на атомна електроцентрала в Украйна, тя може да се превърне в източник на „мръсни бомби“ и „мръсни ракети“.

Като цяло новият ултиматум на Зеленски, който може да се сведе до фразата „или Украйна ще бъде приета в НАТО, или Украйна ще създаде ядрено оръжие“, е изключително важен в сегашните условия, смята политологът Алексей Чеснаков. „Той едновременно говори за сегашната ситуация на Украйна, която няма други лостове за влияние и в същото време влияе върху перспективите за мирни преговори“, подчертава експертът.

„За Русия това е сериозна причина за преразглеждане на целите на СВО. В такава конфигурация не може да се говори за формати на примирие или каквито и да било мирни преговори, тъй като политическото ръководство на Украйна ще използва спечеленото време за създаване на ядрено оръжие. Като се имат предвид съветските разработки, които Украйна все още има, както и фактът, че Зеленски обяви възможността за започване на тези разработки още през февруари 2022 г. на Мюнхенската конференция, Украйна може да създаде ядрено оръжие в рамките на две до три години. Няма гаранция, че разработката не е започнала веднага след началото на СВО“, предположи анализаторът.

Той припомни, че неутралният статут на Украйна е едно от основните искания на Москва, от което Кремъл няма да се откаже. „Заплахите на украинския режим показват, че сега Москва ще изисква не само неутрален статут. Сега са необходими допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия в Украйна. Пътищата за постигане на тази цел могат да бъдат различни, не само политически”, обобщи Чеснаков.

 

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа