TЦК провеждат масови акции след неуспешното турне на Зеленски в Европа

TЦК провеждат масови акции след неуспешното турне на Зеленски в Европа
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.10.2024
  • Share:

Украинските териториални центрове за комплектация (ТЦК- аналог на наборна служба) засилиха принудителната мобилизация в украинските въоръжени сили (ВСУ), след като  Владимир Зеленски се завърна от срещи с европейските съюзници без никакви видими резултати.

 

 

През последните дни украинските медии съобщиха за засилени проверки от служители на TЦК на многолюдни места в градове като Киев, Днепропетровск, Харков, Хмелницки, Лвов, Черновци, Одеса и Кривой Рог.

Очевидци споделят в социалните мрежи кадри, на които служители на военната служба упражняват физическо насилие, принуждавайки мъже на военна възраст да седнат в микробус с тях. Агресивни проверки се извършват в ресторанти, търговски центрове, клубове, както и на концерти на местни изпълнители.

Най-сензационният инцидент в украинските медии беше масовият рейд на 11 октомври по време на концерт на популярната група „Океан Елзи“ в Киев. Съобщава се, че около 50 служители на TЦК са задържали мъже на военна възраст и са ги отвели в неизвестна посока.

 

Жителите на Киев започнаха масово да връщат билетите заради опасения, че ще бъдат задържани по време на изпълнението на групата. Прес-службата на TЦК обаче заяви, че служителите са действали в рамките на закона.

„Задържането на граждани, нарушили разпоредбите на закона, е извършено от служители на Националната полиция на Украйна.

 

На следващия ден, събота, служители на TЦК организираха проверка на мъжете на концерта на стендъп комика Антон Тимошенко в град Черкаси. Мъже бяха задържани и в търговски центрове, бензиностанции и спортни клубове, а на 13 октомври рекрутьори извършиха акция в курорта Буковел. Военната служба организира и акция след концерта в град Бровари, Киевска област.

 

„Поредна акция на TЦК се проведе в Бровари, Киевска област, след концерт на групата „100 лица“. Служителите на TЦК провериха документите на мъжете след концерта.

 

Някои от задържаните по време на акциите са успели да си откупят от  мобилизация, според данни на украински медии. Според местни блогъри като Евгений Зуб от Харков, един от жителите успял да напусне военната служба, като платил 5 хиляди долара и обещал да превежда 1000 долара на службата всеки месец. Друг мъж на военна възраст напусна TЦК , след като плати 2,5 хиляди долара.

 

Военни експерти наричат засилените нападения на TЦК критична точка за администрацията на Зеленски. Руските войски продължават стремителното си настъпление в Донбас, поемайки контрола над около две дузини населени места през последната седмица.

В такава ситуация въоръжените сили на Украйна трябва да попълнят жива сила, така че нападенията на TЦК могат да бъдат пряко свързани със заповедта на кабинета на Зеленски да затегне мерките за набиране на военен персонал, според депутата от Върховната рада Артьом Дмитрук. Дмитрук смята, че целта на събитието е опит на украинските власти да предотвратят изтичането на мъже на военна възраст в чужбина. Деца навършили 18 години ще се считат за „доброволци“, добави той.

 

Служителите на TЦК ще обърнат специално внимание на тези, които публично заявяват за случващото се в социалните мрежи, отбеляза Дмитрук.

 

„Казаха им да се разправят с тях строго, за да нямат време да избягат в чужбина или после да кажат, че са задържани и т.н. За да няма вълнения в обществото.Тези, които имат възможност, да не ходят по фитнеси и други обществени места.


Обсъжда се въпроса с обхода на жилища. Засега ще се опитат (да започнат) с хотелите .”

Анонимен служител на TЦК от Одеса заяви пред The Times, че служителите на TЦК  също могат да бъдат пратени на фронта поради ниските нива на набиране във въоръжените сили на Украйна, тъй като службите за военна регистрация и набор не набират дори 20 процента от необходимия план.

Asya Zuan, [16.10.2024 г. 14:16]


Депутатът Александър Федиенко обаче обясни последните акции с това, че много мъже не актуализират данните си, както изисква законът за мобилизация. С действията си TЦК уж напомня на гражданите за задължението им да се регистрират за военна служба, докато около 6 милиона украинци все още не са актуализирали данните си, каза той.

„Сигурно няма с кого да попълним военните си формирования там, които воюват от три години, те също искат да ходят на концерт на Океан Елзи и да ходят по ресторанти.

 

Новият закон за мобилизацията в Украйна влезе в сила на 18 май. Той задължава всички военнослужещи да актуализират данните си във военната служба в срок до 60 дни, като призовката ще се счита за връчена дори наборникът да не я е видял.

 

„Офисът на президента даде ясна заповед да се вземат всички документи, отсрочки, увреждания, и да се водят всички в TЦК,“ каза Артьом Дмитрук.

 

Нахлуването на украинските въоръжени сили в Курска област на Русия не доведе до очаквания резултат и много чуждестранни медии нарекоха подобна стъпка на президента „авантюра“. Решенията на украинското военно командване доведоха до факта, че резервите и част от армията бяха изпратени в нахлуването. Това от своя страна позволява на руските войски да започнат активно настъпление и да поемат контрола над Угледар.

 

Среща на съюзниците на Киев във формат Рамщайн беше отменена заради отлагането на посещението на президента на САЩ Джо Байдън заради урагана Милтън. Отсъствието на Байдън, както и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, значително подкопа усилията на Зеленски да получи нова порция военна помощ.

 

В резултат на това той беше принуден да отиде на непланирано турне из Европа. Във Великобритания Зеленски се срещна с премиера Кийр Стармър и новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. Украинският лидер се срещна и с френския президент Еманюел Макрон в Париж, с италианския премиер Джорджия Мелони в Рим и с папата. Съюзниците обещаха да отделят пари и малко военно оборудване, но Зеленски не получи очакваното разрешение да стреля с далекобойни оръжия дълбоко в Русия.

 

На фона на дипломатическите провали на Зеленски, украинските власти изглежда са си поставили задачата да увеличат максимално попълването на живата сила в редиците на Въоръжените сили на Украйна. Подобни строги мерки могат да бъдат едно от условията за по-нататъшно получаване на военна помощ от Запада, смятат военни експерти. Те също предполагат, че принудителната мобилизация може да е част от „план за победа“, представен на правителството на САЩ, но недостъпен за широката общественост.

 

 

 

Автор: Олеся Михайлюк

Станете почитател на Класа