САЩ поставиха Израел пред дилема, Нетаняху отсече – създанени сме чрез война

САЩ поставиха Израел пред дилема, Нетаняху отсече – създанени сме чрез война
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.10.2024
  • Share:

Съединените щати поставиха Израел пред дилема - или до 30 дни да подобри хуманитарната ситуация в Газа или ще спрат военна помощ за израелската армия.

 

 

Искането се съдържа в писмо на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин, цитирано от портала Аксиос.

Израел и Хизбула

ООН определи ситуацията в Газа като "отчайваща". Хранителни помощи влязоха там за първи път от две седмици. Около 400 хиляди палестинци все още са в северната част на ивицата.

50 палестинци са загинали при израелски удари там през последните часове. Израелските части затягат обръча около Джабалия, където се водят ожесточени сражения с бойци на Хамас.

ООН обяви, че нейните миротворци ще останат на позициите си в южен Ливан, въпреки многократните искания на Израел те да се изтеглят от пътя на израелската офанзива срещу Хизбула. Поне 22 са жертвите на израелски удар в Айту, Северен Ливан. ООН поиска разследване.

Джеръми Лорънс - говорител: "Сред 22-те жертви има 12 жени и две деца. Разбрахме, че е поразена жетириетажна жилищна сграда.

Тези фактори пораждат тревога за спазването на международното хуманитарно право, военните закони и принципите на разграничение, съразмерност и пропорционалност.

Службата на Върховния комисар по правата на човека призовава за бързо, независимо и цялостно разследване на този инцидент."

Наим Касем - заместник-ръководител на Хизбула:

"След като Израел взе на прицел цял Ливан, от отбранителна гледна точка ние имаме право да атакуваме всяко място на израелска територия. Заявявам на Израел - Решението е прекратяване на огъня. Не говорим от позиция на слабост. Ако Израел не желае примирие, ние ще продължим."

Нетаняху се озъби на Макрон

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отговори на коментарите, направени от френския президент Еманюел Макрон, заявявайки, че създаването на израелската държава е било постигнато от Арабско-израелската война през 1948 г., а не резолюция на ООН, предаде АФП.

„Напомняне за президента на Франция: Не беше резолюция на ООН това, което създаде държавата Израел, а по-скоро победата, постигната във войната за независимост с кръвта на героични бойци, много от които са оцелели от Холокоста – включително и от режима на Виши във Франция“, каза израелският премиер.

 

Станете почитател на Класа