The Telegraph: Евтините дронове в Украйна завинаги промениха танковата война

The Telegraph: Евтините дронове в Украйна завинаги промениха танковата война
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.10.2024
  • Share:

Заплахата от тези дронове, които могат да носят гранати или експлозиви, принуждава танковете да се крият и да действат тайно, за да оцелеят, твърди британското издание

 

 

Войната в Украйна не е направила танковете остарели, но е принудила операторите им да действат по-предпазливо.

Както пише The ​​Telegraph, фронтът е пълен с малки дронове. Заплахата от тези дронове, които могат да носят гранати или експлозиви, принуждава танковете да се крият и да действат тайно, за да оцелеят, цитира "Фокус" британското издание.

"Дроновете прекосяват въздушното пространство, преследвайки ценни цели като бронирани машини и артилерия", отбелязва Дейвид Кириченко от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.

Това доведе до значителни промени в тактиката за използване на танкове. Новата "ера на предпазливия танк" е много различна от миналите времена, когато танковете можеха да се движат свободно през бойното поле дори през светлата част на деня. Основните заплахи тогава включват миниране, артилерия, ръчни противотанкови оръжия и други танкове, но не и безпилотни самолети.

Най-новите дронове обаче променят играта и това стана очевидно с началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Руските танкови колони, които се опитаха да проникнат в Киев, бяха постоянно наблюдавани от украински дронове, позволявайки на артилерията и противотанковите сили ефективно да устройват засади.

До 2023 г. ситуацията се усложни с появата на FPV дронове, които могат да атакуват танкове от незащитени ъгли - отгоре или отзад. Сега Украйна произвежда около три милиона от тези дронове годишно и Русия се опитва да поддържа темпото.

Повечето танкове са проектирани да се защитават срещу атаки отпред или отстрани, но дроновете са способни да атакуват от непредвидими посоки. Както отбеляза танкист на име Богдан, "дрон FPV за 500 долара може да унищожи танк за милиони".

FPV дроновете се превърнаха в една от основните заплахи за танковете и от двете страни в конфликта. Русия загуби около 3300 танка по време на войната, число, равно на предвоенния ѝ запас, според анализаторите на Oryx. Украйна загуби почти 900 танка, което също е равно на резерва преди войната.

Днес танковете рядко се използват за масови атаки, както в миналото, а техните екипажи действат по-предпазливо от всякога. Танковете работят зад прикритие и използват допълнително защитно оборудване, за да сведат до минимум рисковете от дронове.

Въпреки че танковете са загубили предишната си ефективност, както отбелязва танкистът Виктор, те остават важен елемент на бойното поле. Дроновете обаче промениха природата на танковата война завинаги.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа