Хизбула атакува военни цели в Северен Израел, поне трима загинаха във взривена сграда в Газа

Хизбула атакува военни цели в Северен Израел, поне трима загинаха във взривена сграда в Газа
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.10.2024
  • Share:

Най-малко трима души бяха убити при израелски удар срещу град Газа.

Според катарския телевизионен канал Ал Джазира още няколко души са били ранени, когато израелските войски взривили жилищна сграда в северозападната част на Газа. Телевизионният канал съобщава и за интензивни бомбардировки на северните райони на града от израелските ВВС.

Военните операции в Палестина са предизвикали щети в размер на приблизително 14-20 милиарда долара, каза президентът на Световната банка (СБ) Аджай Банга в интервю с репортери на Ройтерс, публикувано във вторник.

Шиитското движение Хизбула атакува артилерийски позиции на IDF в Северен Израел. Това се казва в изявление, публикувано в канала на движението в Telegram. През нощта войски на Хизбула удариха израелски военни позиции в градовете Сафед, Далтън и Дишон, разположени близо до границата с Ливан.

IDF съобщиха за изстрелване на 50 снаряда от Ливан, някои от които са били прихванати.

Според тях, след задействането на сирените за въздушна атака в района на Горна Галилея, „около 50 снаряда са били наблюдавани да летят от Ливан към израелска територия“.

„Някои от тях са били засечени и в района са открити паднали“, посочват от пресслужбата.

Най-малко 23 атаки срещу медицинска инфраструктура, персонал и пациенти са извършени в Ливан от 17 септември 2024 г. Атаките убиха 72 души и раниха други 43, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

В 15 случая са увредени лечебни заведения, в 13 - медицински транспорт. От 207 първични здравни пункта и амбулатории в страната 100 не функционират напълно, а също толкова са евакуирани частично.

"СЗО призовава за прекратяване на атаките срещу здравеопазването. Здравеопазването винаги трябва да бъде защитено. Мирът е единственото решение", отбелязват от организацията.

Станете почитател на Класа