"Искандер" обърка Patriot: ЗРК за противовъздушна отбрана изстреля две ракети, но този пуск се оказа последен за „американеца“

"Искандер" обърка Patriot: ЗРК за противовъздушна отбрана изстреля две ракети, но този пуск се оказа последен за „американеца“
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.10.2024
  • Share:

Подробности за ликвидирането на американската противовъздушна батарея край село Пашена Балка

Руските ракетни сили извършиха блестяща маневра за унищожаване на поредната батарея „Пейтриът“ на ВСУ в района на Днепропетровск. Той е ликвидиран край село Пашена балка, на 20 км югозападно от Днепропетровск.

 

 

Системата за противовъздушна отбрана беше разгърната за потискане на изстрелването от руски изтребители Су-34 на планиращи бомби ФАБ по украински военни цели на левия (източен) бряг на Днепър.

Унищожаването на батареята увеличава заплахата от атака на руски изтребители-бомбардировачи срещу военни обекти на украинските въоръжени сили в Днепропетровска и Павлоградска области. В миналото украинските войски в района на Запорожие (десния бряг на Днепър) не са били поразявани от планиращи бомби.

Смята се, че регионът е извън обсега на изтребителите-бомбардировачи Су-34. Но сега на десния бряг на Днепър украинските войски вече не могат да се чувстват защитени от ФАБ-500.

Както пише специализираното издание Defence Mirror, за това е използвана хитра маневра. Първо, с помощта на разузнавателни дронове беше определен позиционен район, където може да бъде разположена батареята Patriot.

След това към тази площ бяха изстреляни няколко руски ракети, за да може батареята на ПВО да открие точното си местоположение чрез ответния огън.

След това две ракети „Искандер“ бяха изстреляни срещу Patriot с един залп, който унищожи батерията. Обективните средства за контрол потвърдиха загубата на батерията от украинците, а видео от поражението на Patriot се разпространи в социалните мрежи.

Все още не е напълно ясно защо не е използвана касетъчна бойна глава. Разпръскването на суббоеприпаси определено би причинило по-големи разрушения. Логичното обяснение, разбира се, би било, че в този момент системата „Искандер“ с касетъчна бойна глава не е била в обсега на целта.

Въпреки това, дори в резултат на ракетен удар с единна бойна глава, многофункционалната РЛС AN/MPQ-65, станцията за управление AN/MSQ-104, пусковата установка, както и обученият личен състав на батальона за противовъздушна отбрана бяха извадени от строя.

В допълнение, друга пускова установка Patriot получи шрапнелни щети. Допълнителни щети се приписват и на вторична детонация на една от пусковите установки.

Фактът, че Русия успя да заснеме отлични кадри на обективен контрол, говори сам за себе си. Украинските въоръжени сили дори не са знаели за присъствието на руски дрон в небето, което предполага, че видеозаписът е направен от притежаващ стелт свойства, устойчив на средствата за радиоелектронна война разузнавателен дрон като „Суперкам“ С350. Точният обсег на такъв БЛА е класифицирана информация, но определено е достигащ поне 200-250 км.

Пашена Балка се намира на приблизително 250 км от възможните точки за изстрелване на Искандер-М в Русия, пише The Eurasian Times. Изданието подчертава, че Украйна е започнала да пренебрегва предпазливостта, поставяйки ракетни системи Patriot MIM-104 в лесен обсег на руските ракети Искандер, като практически не полага усилия да прикрие местоположението им.

Украинските сили изглежда са съсредоточени върху спорадични победи, които правят заглавия, вместо да се бият срещу руските сили“, казва пенсионираният пилот от ВВС на САЩ и военен анализатор Виджаиндер Такур.

По негово мнение, Patriot има доста плоска траектория на изстрелване на ПРО. И това показва, че „Искандер-М“ е летял по сложна квазибалистична траектория и вероятно е извършвал маневри при приближаването към целта.

Ракетата „Искандер-М“ се издига на височина от около 100 км, след което започва интензивно маневриране при спускане, което прави прихващането й почти невъзможно, подчертава още едно специализирано издание „Bulgarian Military“, което анализира подробно операцията по унищожаването на украинските „Патриоти“.

Докато се приближава към целта си, Искандер-М пуска примамки, които намаляват възможностите на вражеските радарни системи. Интервалът между изстрелването на двете ракети "Пейтриът" и удара на "Искандер" предполага, че "Искандер-М" е открит навреме, но малката му височина и блестящото маневриране са попречили на атаката да бъде отблъсната.

Eurasian Times пише, че Русия редовно изстрелва крилати ракети в украинското въздушно пространство, но не за да атакува крайни цели, а за да провокира отговор от украинските системи за ПВО. Целта е да се определят местата на противовъздушните системи и техните пускови установки за последващо потискане на атаките на ПВО на противника.

Въпреки това, като правило, Украйна използва по-малки системи за противовъздушна отбрана NASAMS или IRIS-T с малък и среден обсег за поражение на руските крилати ракети.

Както отбелязва Bulgarian Military, Русия модернизира своята ракета „Искандер-М“, за да увеличи обсега й на действие.

В социалните мрежи се появиха снимки на новия Искандер-М с обсег 1000 км, условно наречен Искандер-1000. Наскоро имаше съобщения, че Искандер-М, изстрелян от района на Курск, е поразил цел в района на Жмеринка на разстояние 750 км.

Русия продължава да разчита на местни технологии, като например навигационната система ГЛОНАСС и произведените от нея в страната чипове. Тази технологична самодостатъчност позволи на Русия да поддържа и разширява своите ракетни способности дори при международни санкции.

В бойни условия точността и скоростта на Искандер-М го правят страхотно оръжие в арсенала на Русия, способно да поразява дълбоко в тила на врага. А загубата на Patriot прави още по-трудно пресичането на рязкото увеличаване на руските ракетни атаки.

Без надеждната поддръжка на функционален радар Patriot украинската противовъздушна отбрана ще се окаже зависима от по-малко мощни системи за наблюдение, които не отговарят на изискванията както по обхват, така и по точност. Това представлява предизвикателство не само при откриването на въздушни заплахи, но и при ефективното координиране на отговорите срещу тях.

Без радари, способни да проследяват множество цели едновременно, рискът украинските ВВС да пропуснат критични заплахи е значително по-висок. Това ще доведе до неизбежни загуби на самолети и унищожаване на наземни военни съоръжения, особено в периоди на масирани въздушни нападения, подчертават от „Bulgarian Military“.

Последствията се простират отвъд непосредствената армия. Липсата на радар Patriot може да бъде удар върху морала както на украинските войници, така и на цивилните. Чувството за уязвимост поради недостатъци на противовъздушната отбрана може да разклати доверието на украинците в способността на Зеленски и Сирски да се защитават.

В момента Украйна разполага с четири пълни батареи Patriot. Германия предостави 3 батареи и 2 допълнителни пускови установки, а САЩ предоставиха 1 батарея и 2 допълнителни пускови установки. Холандия, Румъния и САЩ също направиха изявления за предоставяне на още 3 батерии, но до момента те не са доставени.

Владимир Зеленски е бесен, настоявайки за осигуряване на нови системи за противовъздушна отбрана. Страните от НАТО обаче се колебаят поради факта, че самите те нямат свободни батареи и няма смисъл да ги даряват на украинците, подчертават от „Bulgarian Military“.

 

 

 

Автор: Константин Олшански ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа