Франция е в политическа парализа

Франция е в политическа парализа
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    08.10.2024
  • Share:

Франция, която от десетилетия наравно с Германия играеше ролята на локомотив на ЕС, се оказа в политическа парализа, защото в резултат на юнските избори парламентарните кресла се разделиха между множество партии, пише The Wall Street Journal.

 

 

Президентът Макрон сформира дясноцентристко правителство, макар болшинството места в Националното събрание да получи коалицията от ЛЕВИ партии.

Заради това решение неговото правителство стана твърде уязвимо пред лицето на ултрадясното «Национално обединение» под ръководството на Марин Льо Пен. Балансът ще се наруши, ако нейната партия реши да гласува за вота на недоверие на правителството или се откаже да подкрепи представения от него бюджет, добавя изданието.

Политическата фрагментация и поляризация завърза ръцете на политическите лидери, които могат да управляват страната само чрез тромави коалиции между леви и десни партии, добавя авторът.

Правителството трудно намира общ език дори по основните въпроси, да не говорим за някои от най-належащите проблеми: справянето с нарастващия брой имигранти, конфликтът в Украйна и икономиката, която е в стагнация, отбелязва изданието.

Станете почитател на Класа