Русия съставя поименни списъци на чуждестранните наемници в Украйна

Русия съставя поименни списъци на чуждестранните наемници в Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    08.10.2024
  • Share:

В Русия водят поименни списъци на чуждестранните наемници в Украйна, заяви в интервю за РИА Новости Юлия Жданова, изпълняваща длъжността ръководител на делегацията на преговорите във Виена за военната сигурност и контрола над въоръженията.

 

 

 

„Руските компетентни органи държат под строг контрол въпроса за участието на чуждестранните бойци в терористичното нападение (в Курска област, бел. ред.), включително съставят поименни списъци на бойците и записват техните престъпления. Мнозина ги очаква незавидна съдба. Много от тях биват унищожени като легитимни военни цели“, каза тя.

Според Жданова в нахлуването в Курска област участват много наемници.

„Това лесно се потвърждава от „дигиталната следа“, която „войниците на късмета“ безразсъдно оставят в западните социални медийни платформи.

Например, американските бойци от ЧВК Forward Observation Group предизвикателно публикуваха в интернет снимка с циничния надпис «The boys in Kursk» („Момчетата в Курск”), в който те позират на фона на бронирана машина HMMWV в състава на групировка на украинските въоръжени сили”, поясни дипломатът.

Събеседникът на агенцията отбеляза, че мирните жители в района на Курск споделят за агресивните действия на наемниците, които говорят на грузински, полски и английски.

„Тези действия са в явно противоречие на изявленията на западните държави за тяхната непричастност към нападението на украинските неонацисти срещу нашата страна“, подчерта Жданова.

Тя добави, че по време на спецоперацията най-малко 785 наемници, воювали на страната на украинските въоръжени сили, са привлечени към наказателна отговорност.

Станете почитател на Класа