ООН бие тревога: Израелската войска е заплаха за нас

ООН бие тревога: Израелската войска е заплаха за нас
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    07.10.2024
  • Share:

Мироопазващите сили на ООН (ЮНИФИЛ) в опустошения от войната южен Ливан предупредиха, че операциите на Израел в близост до една от позициите им са опасни и застрашават сигурността им.

 

 

Призивът бе отправен ден, след като ВМС на ООН заявиха, че няма да напуснат позициите си в южната част на страната въпреки израелското искане за „преместване“, предаде АФП.

„ВМС на ООН са дълбоко обезпокоени от неотдавнашните действия на ЦАХАЛ в непосредствена близост до позиция 6-52 на мисията, югоизточно от Марун ал-Рас... на територията на Ливан“, се казва в изявлението в платформата за социални медии X, цитирано от БГНЕС.

„Това е изключително опасно развитие. Недопустимо е да се застрашава безопасността на мироопазващите сили на ООН, които изпълняват задачите си, възложени от Съвета за сигурност“, се добавя в него.

ЮНИФИЛ заявиха, че израелската армия „многократно е била информирана за тази продължаваща ситуация по редовни канали“ и призоваха „всички участници за техните задължения да защитават персонала и имуществото на ООН“.

Наземна операция

На 1 октомври израелските военни обявиха, че войските са започнали „целенасочени“ наземни рейдове в Южен Ливан.

Хизбула заяви, че тази седмица няколко пъти е влизала в сблъсъци с израелски войски в района на Марун ал-Рас и се е противопоставяла на опити за проникване там.

Подкрепяната от Иран групировка съобщи, че е изстреляла „голям ракетен залп“ по израелските сили в равнината Марун ал-Рас, след като е детонирала няколко взривни устройства по настъпващите войски.

От 23 септември насам Израел засили кампанията си срещу ливанската войнствена групировка „Хизбула“, като по официални данни уби над 1110 души и принуди повече от един милион души да напуснат домовете си.

Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 г., предвиждаше между израелската граница и река Литани да бъдат разположени само ливанската армия и мироопазващи сили на ООН.

 

 

Станете почитател на Класа