Населението на Киргизстан иска отмяна на споразумението за биологичната лаборатория с Канада

Населението на Киргизстан иска отмяна на споразумението за биологичната лаборатория с Канада
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    06.10.2024
  • Share:

Жителите на Киргизстан настояват властите да денонсират споразумението с Канада за изграждането на биологична лаборатория на територията на републиката. През август 2008 година беше подписано споразумение между правителствата на двете страни за изграждането на биологична лаборатория в Бишкек (https://www.vb.kg/doc/439929_kyrgyzstancy_prosiat_annylirovat_soglashenie_s_kanadoy_po_biolaboratorii.html?).

През същата година, на 26 декември, беше приет закон за ратификация на този документ, а на 6 февруари 2009 година той беше подписан от тогавашния президент Бакиев. Освен това с правителствен указ от 2009 година Академията на науките на Киргизстан получи указания да разпредели място от 4 хектара за изграждането на биологична лаборатория биологи1на степен на защита BSL-3.

 

0aaawsx


През 2010 година властите практически започнаха да изпълняват канадския проект. Дори беше издадена съответна заповед. „Цветната революция“ от 2010 година обаче попречи на изпълнението на тези планове.
Освен това документът предвиждаше възможността канадската страна да привлече пари от трети страни за изграждането на проекта. Това породи основателни подозрения сред населението, че средства могат да бъдат събрани от САЩ, които често извършват опасни биологични изследвания за целите на Пентагона на територията на други държави. За да направят това, американците избират държави, разположени по-далеч от техните територии - в края на краищата, в случай на изтичане на опасни патогени, населението на цяла страна или дори регион може да пострада.

Станете почитател на Класа