Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток

Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    03.10.2024
  • Share:

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона, заяви министърът на финансите Макис Керавнос. Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес.

Създаването на устойчив растеж в ключови сектори на икономиката и поддържането на стабилна финансова система са основните цели на бюджета за следващата година, подчерта финансовият министър Макис Керавнос. В същото време той отбеляза, че Кипър се намира в силно рискова среда, със значителна степен на несигурност за икономиката поради геополитическите промени в региона.

Министърът специално подчерта, че предлаганият бюджет е с излишък, което ще даде възможност на страната да се справи с непредвидимите последици от новата ситуация.

На фона на сътресенията в региона много важно е да се запазят стабилността и перспективите пред кипърската икономика, изтъкна председателят на парламента Анита Димитриу.

Предвидените публични разходи за догодина надхвърлят 10 млрд. евро, което е с почти 5% повече от тазгодишните финанси. Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт се очаква да е около 3,1%, а първичният излишък да достигне 4,8%.

Парламентът ще гласува новия бюджет на тридневна пленарна сесияот 16 до18 декември.

Станете почитател на Класа