Крайнодесните печелят в Австрия с 30%, вдигнали са резулта си с 13%

Крайнодесните печелят в Австрия с 30%, вдигнали са резулта си с 13%
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    30.09.2024
  • Share:

Следва Австрийската народна партия - големият коалиционен партньор в сегашното правителство, оглавяван от канцлера Карл Нехамер, с 26.2% от вота

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ) води на вота в Австрия според първитте прогнозни резултати, публикувани от обществения радио- и телевизионен оператор. Тази анкета дава на партията 29.1% - с 13 пункта над предишния ѝ резултат.


Според тази прогноза следва управляващата Австрийска народна партия - големият коалиционен партньор в сегашното правителство, оглавяван от канцлера Карл Нехамер, с 26.2% от вота, което е загуба на 11,1 процента или над една трета от гласовете.


Почти без промяна са социалдемократите, получили 20.4%.
Зелените взимат 8.6 на сто (губейки също над една трета като коалиционен партньор), либералната "Неос" - 8.8.


Въпреки резултата си, крайнодесните ще разполагат с под една трета от местата в парламента, ако прогнозата се окаже вярна. Същевременно Народната партия ще има избор дали да състави правителство с тях - а то би имало мнозинство - или с две или три от другите партии в парламента.

Популистката партия е начело в проучванията на общественото мнение от почти две години, като нейният лидер, Хърбърт Кикл, води кампания с обещание да депортира търсещите убежище и да спре да подкрепя защитата на Украйна срещу руската агресия като самопровъзгласил се „канцлер на народа“.

„Ние се борим за освобождаване от системата“, каза Кикл пред тълпа от поддръжници на митинг във Виена в петък. „Искаме да изградим нова глава в австрийската история, където хората са главни герои.“

Гласуването в неделя идва в труден момент за Австрия, която очаква втора година на икономическо свиване и едва сега се възстановява от пристъп на висока инфлация, която често надминаваше връстниците ѝ от еврозоната.

Но 55-годишният Кикл също успя да се възползва от политическия вакуум след свалянето през 2021 г. на консервативния Себастиан Курц по обвинения в корупция. Наследникът на Курц като канцлер – Карл Нехамер от "Народната партия" – не успя да възпроизведе неговия харизматичен стил, въпреки че справянето му със скорошните наводнения може да осигури късен тласък на репутацията му.

Междувременно лидерът на социалдемократите Андреас Баблер пое поста едва през 2023 г. след вътрешна борба за власт и не успя да завладее сърцата и умовете на по-широката общественост.

Проучванията показват, че подкрепата за всяка от трите водещи партии остава доста сходна, дори с "Партията на свободата" начело, което предполага, че не могат да бъдат изключени изненади.

Австрийската държавна телевизия ORF трябва да пусне ранна прогноза въз основа на частични резултати малко след затварянето на последните секции за гласуване в 17:00 часа. централноевропейско време. Предварителните резултати се очакват преди полунощ.

Изграждане на коалиция

Сегашната коалиция на "Народната партия" и "Зелените" не се очаква да има достатъчно гласове, за да продължи да управлява, а двете групи показаха ограничен апетит за това.

Като лидер на най-голямата партия след гласуването Кикл традиционно ще бъде помолен да започне преговори за намиране на партньори, които да управляват в правителството, но амбицията му да ръководи Австрия ще се сблъска с реалността на коалиционната аритметика. Фактът, че той се смята за токсичен от повечето конкуренти, не помага.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа