Антивоенен протест пред британската военновъздушна база в Кипър

Антивоенен протест пред британската военновъздушна база в Кипър
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    29.09.2024
  • Share:

Антивоенен протест пред британската военновъздушна база "Акротири" в Кипър организира днес Кипърският съвет за мир на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток. Активистите настояват за прекратяване на военните операции на Израел и предупреждават, че ситуацията застрашава и Кипър.

Демонстрацията е в отговор на опасното развитие на военните действия в Близкия изток и на повишеното присъствие на британски и американски военни сили на острова и в по-широкия регион.

Това "увеличава многократно рисковете за сигурността на Кипър и засилва чувството на безпокойство, че Кипър може да стане мишена за нападение", заявяват организаторите в съобщението, с което канят кипърците за масово участие в събитието.

Кипърският съвет за мир призовава правителството в Никозия да заеме ясна позиция срещу военните дейности на британските бази. Изразявайки солидарността си с народа на Палестина и Ливан, той настоява да се сложи край на войната.

Исканията на Кипърския съвет за мир се подкрепят от лявата опозиционна партия АКЕЛ и синдиката ПЕО, които ще участват в антивоенния протест днес.

По-рано тази седмица Великобритания обяви, че разполага 700 свои войници в базата "Акротири" за подпомагане на евакуация на британски

граждани от Ливан и района.

Двете военновъздушни бази на острова "Акротири" и "Декелия" са суверенна територия на Обединеното кралство.

 

Станете почитател на Класа