Израел очаква ответен удар на "Хизбула", забрани масовите събирания

Израел очаква ответен удар на "Хизбула", забрани масовите събирания
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    29.09.2024
  • Share:

Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари обяви, че израелските военни и в момента извършват нападения по инфраструктура на "Хизбула", изграждана с години и с подкрепата на Иран. Припомням, че преди малко повече от час, шиитската ливанска групировка потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит вчера, както съобщиха по-рано израелските военни. Силвия Петрова информира:Издадено е нареждане да не се събират на едно място повече от 1000 души в централната част на Израел в очакване на ответен удар на "Хизбула" в знак на отмъщение за смъртта на лидера й Хасан Насрала. Израелската армия е в режим на готовност. Даниел Хагари заяви, че мисията на израелските сили за отбрана е да се върнат по домовете си в близост до ливанската граница около 60 000-те израелци, които бяха евакуирани преди близо почти година и връщането на заложниците от Газа. И още:"Нашата война не е с ливанския народ, а с "Хизбула", която под командването на Хасан Насрала избра да се присъедини към войната, започната от "Хамас", което има последствия. "Хизбула" не е заплаха единствено за Израел и Ливан, а за целия свят и се подкрепя от режима в Иран.""От снощи лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала няма да може повече да тероризира света. За жертвите на Насрала през десетилетията - дали в Израел, Аржентина, България, Сирия или в самия Ливан, справедливостта възтържествува."

Междувременно, в публикация в Екс говорител на външното министерство на Иран написа, че пътят на Насрала ще бъде продължен, въпреки убийството му, като посочи като "свещена цел" - цитирам - "освобождаването на Ал Кудс", което е арабското наименование на Йерусалим. С идентично съобщение излезе и външното министерство на Ирак, където е обявен тридневен траур.

Ройтерс съобщава, че тълпи в различни части на Бейрут са излезли по улиците и скандират "За теб, Насрала", чути са били и изстрели в части на ливанската столица.

Станете почитател на Класа