Парламентарни избори в Австрия, крайната десница води в проучванията

Парламентарни избори в Австрия, крайната десница води в проучванията
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    29.09.2024
  • Share:

За първи път в Австрия крайната десница може да спечели днешните парламентарни избори. Антиимигрантската Партия на свободата води в допитванията с около 2 процента преднина пред управляващите консерватори от Народната партия. Освен миграцията водещи теми в предизборната кампания бяха инфлацията и климатичните промени.

На финалната права управляващите консерватори на канцлера Нехамер успяха да догонят крайнодясната Партия на свободата, която водеше убедително в социологическите анкети. "Очаква ни фотофиниш", предупреди канцлерът при закриването на предизборната кампания. На митинг в центъра на Виена крайнодесният лидер Херберт Кикъл отново повтори идеята за прогонване на чужденци от Австрия:

"Нуждаем се от ремиграция. Изобщо не разбирам какво лошо има в това".

 

Крайнодесният лидер Херберт Кикъл на предизборен митинг, 27 септември 2024 г./ЕПА/БГНЕС

 

Крайнодесният лидер Херберт Кикъл на предизборен митинг, 27 септември 2024 г./ЕПА/БГНЕС

 

Всякакво партньорство с лидера на крайната десница, но не и с партията, изключва канцлерът Карл Нехамер:

"Ясно заявих с кого е невъзможно да създадем отговорна управляваща коалиция. Сегашният председател на Партията на свободата не отговаря на нашите критерии.

Всички останали партии в Австрия се разграничават от десните популисти. Евентуалната им изборна победа днес не означава автоматично, че ще оглавят следващото правителство. Очакванията са за продължителни коалиционни преговори, като не е изключено Австрия за първи път да бъде управлявана от тройна коалиция.

Малко повече от 6,3 милиона австрийци над 16 години избират 183-мата народни представители. Близо една четвърт вече са гласували по пощата, а около 10 процента от избирателите са решили в последните дни дали да гласуват и кого да подкрепят. Социолозите очакват ръст на избирателната активност след регистрираното най-ниско ниво от 75 процента преди пет години.

Първите прогнозни резултати се очакват в 18 ч. българско време.

 

Станете почитател на Класа