Нетаняху: Смъртта на Насрала е повратна точка

Нетаняху: Смъртта на Насрала е повратна точка
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    29.09.2024
  • Share:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "исторически повратна точка" смъртта на лидера на ливанската радикална организация "Хизбула" Хасан Насрала и определи убийството му като уреждане на сметки с "главния убиец". Ливанското правителство обяви тридневен национален траур за Насрала. Трансграничният огън между Израел и "Хизбула" продължава - министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че най-малко 33 души са били убити и близо 200 ранени при израелски удари в събота.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че убийството на Хасан Насрала е и стъпка към постигането на целта десетките хиляди израелци да могат да се завърнат по домовете си в Северен Израел. Нетаняху определи Насрала като основен двигател на оста на злото, създадена от Иран:

"Уредихме сметките си с някой, който е отговорен за убийствата на безброй израелци и много граждани на други страни, включително стотици американци и десетки французи. Насрала не беше просто още един терорист, той беше терористът. Той беше главният двигател на иранската ос на злото. Той и хората му бяха архитектите на плана за унищожаване на Израел."

Нетаняху отправи също така и предупреждение към Иран да не напада Израел.

Ирак, Иран, палестинската радикална групировка "Хамас" и Русия осъдиха убийството на Хасан Насрала. Американският президент Джо Байдън заяви, че смъртта му е справедливост за многобройните му жертви, сред които хиляди американци, израелци и ливански цивилни граждани. Ливан обяви тридневен траур, а Иран - петдневен. Техеран призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН. В писмо до Съвета посланикът на Иран Амир Иравани заяви, че страната му няма да толерира подобна агресия. По-рано върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди, че смъртта на Насрала "няма да остане неотмъстена".

 

Поразена от израелски удар сграда в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 23 септември 2024 г.

 

Поразена от израелски удар сграда в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 23 септември 2024 г.

 

Българското посолство в Бейрут е в постоянна връзка със сънародниците ни, които са пожелали да получат съдействие за прибирането си в България,  съобщиха от Министерството на външните работи.

По указания на премиера Димитър Главчев в министерството е създадена работна група, в която са включени и представители на други институции. Основната ѝ задача е да координира и предложи най-подходящия вариант за извеждането на българските граждани и членове на техните семейства от Ливан.

По-рано МВнР призова българските граждани да преустановят пътуванията до Ливан и незабавно да напуснат територията на страната заради ескалацията на военните действия през последните часове.

 

Станете почитател на Класа