Отношенията между Русия и Азербайджан днес са фактор за стабилност в Южен Кавказ

Отношенията между Русия и Азербайджан днес са фактор за стабилност в Южен Кавказ
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    27.09.2024
  • Share:

На 21 юни 2024 година в Баку се проведе 5-то заседание на Руско-азербайджанския експертен съвет, който съществува от около три години. Участникът в срещата, програмният координатор на РСМД ( Руски съвет по международни дела) Милан Лазович, в интервю за «Москва-Баку» разказа за важността на съвета и също така оцени руско-азербайджанските отношения.

 

Милан Светиславович, колко ефективен се показва днес форматът на Руско-азербайджанския експертен съвет. Особено на фона на такива предизвикателства като глобалния конфликт между Русия и Запада, както и сложните процеси в региона на Южен Кавказ?

Форматът на руско-азербайджанския експертен съвет е успешен и навременен. Той дава възможност за преки контакти между експерти от двете страни, анализиране на ситуацията в отношенията, оценка на ролята на двустранното сътрудничество от гледна точка на регионалните и глобалните процеси и разработване на отговор на общите предизвикателства. И тъй като срещите се провеждат два пъти годишно, има възможност за редовно сверяване на часовниците и обмен на мнения по текущи въпроси.

Анализ на ситуацията и аналитични заключения, базирани на резултатите от дискусиите между руски и азербайджански експерти, се съобщават на висшето ръководство на двете страни. На срещата в Баку присъстваха представители на президентските администрации на двете страни.

Прозрачните, конструктивни, взаимноизгодни отношения между Русия и Азербайджан днес са много важни. По-специално в сектора на транспорта и логистиката. Това е международният транспортен и логистичен коридор Север-Юг, в който ролята на Азербайджан е изключително важна поради географското му разположение.

Сътрудничеството ни с Баку също е от сериозно значение за регионалния дневен ред в Южен Кавказ, за ​​установяването на траен мир в региона, за следконфликтното развитие между Азербайджан и Армения. Нашите отношения се развиват, развиват се успешно. И това е важно и за Москва, и за Баку.

Русия днес провежда политика на сближаване със страните от глобалния Юг, Азербайджан прави същотоДоколко наистина вървим паралелно? И с какво е свързано това?

Във външната си политика Азербайджан отделя специално внимание на отношенията със страните от глобалния Юг и въпросите на деколонизацията. И тук политиките на Русия и Азербайджан, нашите позиции съвпадат. Русия напоследък също се фокусира активно върху развитието на отношенията със страните от глобалния Юг. След разпадането на СССР през 90-те години отношенията с много от тези държави, да вземем например африканските страни, бяха незаслужено оставени настрана. И сега виждаме обратните процеси: Русия се завръща в Африка и активно започна да развива отношения с други държави от глобалния Юг. Просто Африка е може би най-яркият пример за засилено сътрудничество от страна на Русия. И виждаме същите тенденции в Азербайджан. Тоест като цяло политическите ни позиции съвпадат в много отношения и това може само да е от полза за нашите отношения.

С какво е свързано това? Очевидно, с далновидност, с ясно разбиране на тенденциите на времето, обща визия — какво трябва да бъде бъдещето, каква трябва да бъде международната архитектура, с разбиране за необходимостта от развитие на многополюсен свят и независимостта и суверенитета на държавите .

Това се дължи и на разрушителната роля на западните държави. По отношение на Азербайджан можем да подчертаем особено Франция, която се опитва да окаже натиск върху региона на Южен Кавказ и да води политика в региона, която далеч не е насочена към мир. Влиянието на западни, извънрегионални играчи в региона е неприемливо както за Русия, така и за Азербайджан. Също така в тази връзка вниманието привлича разрушителната роля на Запада и отделните му държави в различни региони на света. В същата Африка, където Франция беше активен колонизатор.

Въз основа на последното заседание на Руско-азербайджанския експертен съвет в Баку, какви приоритетни области на сътрудничество между Русия и Азербайджан можете да посочите? Това, върху което се фокусират двете страни и съответно експертите.
Разбира се, това е въпрос на сигурност и следконфликтно развитие на региона на Южен Кавказ. Противодействие на разрушителното влияние на извънрегионалните актори. Това е икономическо и транспортно-логистично сътрудничество. Да си спомним отново за международния транспортен коридор Север-Юг. На срещата беше обърнато внимание и на значението на развитието на сътрудничеството между Каспийската петорка.

Освен това, в контекста на западните санкции срещу Русия, темата за дедоларизацията, пълен преход към плащания в национални валути, е важна за Москва. По този въпрос се водят преговори между Русия и Азербайджан. За Русия също така е важно руската платежна система да работи на територията на Азербайджан, което двете страни също правят в момента и вече има положителни резултати.

Силните отношения между Русия и Азербайджан също са фактор за стабилност в Южен Кавказ. Република Азербайджан е една от ключовите съюзнически държави на Русия в региона, приятелски държави.Мисля, че всички участници в региона ще се възползват от взаимодействието на играчи, които наистина разбират реалностите „на място“ и перспективите за по-нататъшно взаимодействие.

От гледна точка на сближаването на Русия и Азербайджан със страните от глобалния юг фокусът днес е върху такива международни платформи като асоциацията БРИКС, която в момента се председателства от Руската Федерация, ШОС, ЕАЕС — като структура, през призмата на която може да се реализира процесът на Голямото евразийско партньорство. Както заяви наскоро президентът на Русия Владимир Путин на среща с ръководството на руското външно министерство, необходимо е да се изгради нова архитектура за евразийската сигурност. Колко интересно е потенциалното участие на Азербайджан в тези структури за Русия?

Смятам, че потенциалното участие в тези структури би било полезно както за Русия, така и за Азербайджан. И изобщо за процеса на развитие на един многополюсен свят.

Що се отнася до Шанхайската организация за сътрудничество, тук има интерес и от руска, и от азербайджанска страна. По-специално, страните са заинтересовани от развитието на сътрудничеството в триъгълника Русия-Азербайджан-Централна Азия, което беше обсъдено на това заседание на Руско-азербайджанския експертен съвет. Азербайджан отдавна има статут на партньор в диалога в ШОС. Следващата стъпка е наблюдател. Може би скоро ще станем свидетели на напредък по този въпрос.

Що се отнася до Евразийския икономически съюз, можем да говорим за определен интерес на Азербайджан в смисъл, че географски Република Азербайджан се намира на пресечната точка на транспортните пътища между страните-членки на ЕАИС. И интеграцията на Азербайджан би била от полза както за него, така и за страните членки. Въпреки това си струва да припомним, че властите на Република Азербайджан също заявиха, че на този етап не търсят членство в организацията. Въпреки че държавният глава Илхам Алиев участва в срещата на върха на ЕАИС в Москва през май 2023 година, Азербайджан предлага на страните от икономическия съюз да се възползват от неговите транспортни и логистични възможности. Преговорният процес по тази тема продължава. Това е суверенният избор на Баку.

За БРИКС — ако Азербайджан вижда перспективи в тази организация, то това отговаря на тенденциите на времето.

Какво можете да кажете за настоящата политика на Армения? От една страна, това е готовност в една или друга степен за мир с Азербайджан (и има определени стъпки в тази посока). От друга страна, както редовно отбелязва руското външно министерство, Западът се опитва да тласне Армения и Русия към конфликт, а Ереван се сближава все повече и повече до недружелюбни към Руската Федерация страни.

В тази връзка мога само да кажа, че Русия е заинтересована от траен мир, стабилност и деблокиране на транспортните и логистични артерии в Южен Кавказ. И в това отношение позициите на Русия и Азербайджан също съвпадат. Армения също изрази интерес към деблокирането на комуникациите. Но на този етап процесът е замразен.

И което също е важно, нито Русия, нито Азербайджан, нито повечето страни в региона са доволни от редовните опити на Запада да окаже натиск върху Южен Кавказ.

 

 

 

РСМД

Станете почитател на Класа