Повдигнаха обвинения на иранци за хакването на предизборния щаб на Тръмп

Повдигнаха обвинения на иранци за хакването на предизборния щаб на Тръмп
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    27.09.2024
  • Share:

Голям брой иранци са с повдигнати обвинения в САЩ от голямо съдебно жури за кибератака срещу предизборния щаб на кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи днес изданието "Политико", цитирано от Ройтерс и БТА.

Федералните обвинения произтичат от иранска операция, за която се твърди, че e целяла да бъдат откраднати вътрешни съобщения от предизборния щаб на Тръмп това лято, казаха пред "Политико" трима души, запознати с хода на разследването.

Откраднатите материали от кампанията на Тръмп по-късно са изпратени на журналисти и лица, свързани с предизборния щаб на президента Джо Байдън, преди Камала Харис да стане кандидат на демократите, отбелязва "Политико".

Изданието посочва, че имената на обвиняемите и конкретните обвинения ще станат ясни по-късно. "Политико" съобщава, че голямо съдебно жури тайно е одобрило обвинителния акт днес и че американското министерство на правосъдието се очаква да обяви обвиненията по-късно през днешния ден.

Министерството на правосъдието и предизборният щаб на Тръмп отказаха коментар.

Миналия месец предизборният щаб на Тръмп потвърди, че е бил хакнат, след като "Политико" и други медии получиха вътрешни документи на щаба от анонимен имейл акаунт, включително изследователско досие на сенатора Джей Ди Ванс, кандидат за вицепрезидент на Тръмп. Предизборният щаб обвини Техеран за пробива. В доклад на "Майкрософт" от 8 август се казва, че ирански хакери са „изпратили "спиър фишинг" имейл през юни до високопоставен служител в кандидат-президентския щаб“.

Този месец американските служби за сигурност публикуваха необичайно изявление, в което се казва, че иранците са изпратили материали, откраднати от кампанията на бившия президент, на хора, свързани с екипа за преизбиране на Байдън (който по-късно се превърна в екип на Харис). В изявлението се казва, че няма признаци получателите да са отговорили.

Отделът за киберсигурност на "Гугъл" заяви, че иранците са се опитали да хакнат и щаба на Байдън, но няма признаци тези опити да са били успешни.

Станете почитател на Класа