Зеленски съобщи за удари по руски оръжейни складове

Зеленски съобщи за удари по руски оръжейни складове
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    23.09.2024
  • Share:

Руската армия е ударила многоетажен жилищен блок във втория по големина град на Украйна Харков. Ранени са най-малко 12 души. Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на военните за поредни удари по руски оръжейни складове.

При атаката срещу Харков руските сили са използвали управляема бомба. На мястото работят спасителни екипи, съобщи кметът Игор Терехов и допълни, че много прозорци са били разбити и че 60 обитатели на блока са евакуирани. Според местните медии бомбата се е приземила върху дърво пред един от входовете на блока и няколко разположени наблизо автомобила са се запалили. Областният управител Олег Синегубов заяви, че по Харков вчера са били нанесени два удара, както и още един по разположения на югоизток град Изюм, където две къщи са били запалени. В Курахово, една от основните цели на бавното руско настъпление в Донецка област, един човек е загинал при руски артилерийски обстрел.

Властите в северната Сумска област съобщиха, че руски самолет е поразил енергийна инфраструктура в град Шостка.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на военните за поредни удари по руски оръжейни складове – в Южна и Западна Русия, без да назове ударените мишени. Той отбеляза, че е ударена база за съхранение на оръжие, която е важна за доставката на боеприпаси за руската армия. Зеленски мотивира още веднъж правото на атаките по военни обекти на руска територия:

"Това променя коренно ситуацията заради способността ни да върнем обратно войната в нейния дом - Русия. Ударихме места за съхранение на руски тактически ракети и управляеми авиобомби - все неща, които Русия използва, за да тероризира нашите градове. И искам да подчертая, че правим това благодарение на нашите способности, нашето оръжие - без възможностите, които могат да ни предоставят нашите партньори, и които значително могат да ускорят края на войната чрез унищожаването на руския нападателен потенциал".

Украинският президент ще посети днес завод за боеприпаси в американския щат Пенсилвания, произвеждащ критично необходимите на страната му снаряди за борбата ѝ срещу руските сухопътни сили. Посещението на Зеленски в завода в град Скрантън ще даде начало на натоварена обиколка в САЩ, целяща увеличаване на подкрепата за Украйна.

Той ще говори в сряда пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а в четвъртък ще пътува до Вашингтон за преговори с президента Джо Байдън и с вицепрезидента Камала Харис.

Станете почитател на Класа