Източна Германия - място с добър растеж, но и с демографски проблеми

Източна Германия - място с добър растеж, но и с демографски проблеми
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    01.09.2024
  • Share:

С кампус в процес на изграждане, чисто нови жилищни райони и многобройни строителни площадки, предназначени за разширяване или изграждане на заводи, град Йена, в Източна Германия, се развива динамично, съобщава AFP.

Градът с красив център, увенчан от небостъргач с цилиндрична форма, символизира преоткритата привлекателност на множество места в бившата Източна Германия.

"От 10 години растежът в Източна Германия е по-голям от средния на национално ниво", казва изследователят в Икономическия институт в Хале Аксел Линднер.

"Когато портфейлът е пълен, то веднага намалява желанието да се гласува за крайните политически партии", твърди кметът на Йена Томас Ницше от Либералната партия.

В този град, край който през 1806 г. Наполеон побеждава пруската армия, с което се полагат основите на германския национализъм, "Алтернатива за Германия" получи само 15 на сто от гласовете на европейските избори - доста нисък резултат спрямо останалите райони на Източна Германия и е близо до средното на национално ниво.

В Тюрингия, провинцията, в която се намира Йена, партията е получила 30 на сто от гласовете през юни. Резултат, който би могъл да нарасне на регионалните избори, провеждащи се утре, 1 септември, в тази провинция и в съседна Саксония.

С по-високи инвестиции и спадаща безработица "новите" федерални провинции почти са преодолели спада, наблюдаван през годините след обединението на двете Германии, и отчитат добри икономически показатели. 

"Федералните провинции вече са в пълна степен част от успеха и силата на икономиката ни", изрази задоволството си тази седмица на среща в Йена канцлерът Олаф Шолц.

 

Най-добре представящите се провинции

 

 

Йена, която е икономическият център на Тюрингия, разполага с признат на световно ниво експертен център за оптика с многобройни стартъпи и реномирани университети.

 

Станете почитател на Класа