Berliner Zeitung: Киев няма пари, вдига данъците на украинците

Berliner Zeitung: Киев няма пари, вдига данъците на украинците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.07.2024
  • Share:

Украинското правителство не е нужно да обявява дефолт. На Киев ще бъдат отписани 37% от дълга, или повече от 8 милиарда долара, но икономистът от Оукландския институт Фредерик Мусо отбелязва, че Украйна така или иначе остава третата страна в света по отношение на дълга към МВФ. В коментар за Berliner Zeitung той посочва, че Киев ще бъде принуден да продължи да предприема „структурни реформи“ с болезнени последици за населението, например увеличаване на данъците.

 

След месеци на преговори с кредиторите Киев успя да избегне фалит. Фондовете Amundi, Blackrock, Fidelity и Pimco, които инвестираха в украински дългови задължения, се съгласиха да дадат на Украйна „отстъпка от 37%“ от първоначалната сума на заема — 23,3 милиарда долара.

„В резултат на това кредиторите няма да получат 8,67 милиарда долара ”, съобщава Berliner Zeitung.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко също каза, че благодарение на споразумението за намаляване на лихвите и удължаване на сроковете през следващите три години Киев ще икономиса 11,4 милиарда долара.

Фредерик Мусо от Оукландския институт (САЩ) сравнява споразумението „с капка върху горещ камък“. В коментар за берлинското издание той посочва, че 8,67 милиарда долара са „дребнавост” спрямо общия дълг на страната от 143 милиарда долара.

В резултат на това украинското правителство ще увеличи данъците за населението, пише изданието.

Станете почитател на Класа