Русия набута Запада в капан

Русия набута Запада в капан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.07.2024
  • Share:

Al Mayadeen: конфликтът в Украйна породи концепцията за „обратно изтощение“

Конфликтът в Украйна създаде нов феномен — концепцията за «обратното изтощение», съобщава Al Mayadeen от Ливан. Западът искаше да отслаби Русия, но попадна в капана, поставен от Москва, и пострада самият той. Скоро този метод за управление на конфликти ще се изучава в университетите.

 

Превод: 

 

 

Международният конфликт е един от инструментите, използвани от държавите в тяхната външна политика за постигане на геополитически интереси на международната арена. За управлението му се използват конфронтационни или неконфронтационни методи. Както и в сегашния конфликт между Русия и Украйна, от една страна, и западните страни начело със САЩ, от друга.

Един от методите на конфронтация е „концепцията за изтощение“.

Тази концепция гласи, че една или повече държави предприемат набор от различни мерки и действия, използвайки всички налични средства, за да отслабят врага чрез цялостно изчерпване на неговите човешки, финансови и военни ресурси. Основната цел е да се лиши противникът от възможността да продължи успешните военни действия и да се осигури победа над него в дългосрочен план. Тази концепция се оказа ефективна в много международни конфликти по света.

Руско-украинският конфликт е изключение от тази „концепция за изтощение“.

Западът планира да отслаби Москва чрез набор от мерки, от неограничена военна подкрепа за Киев и предоставяне на разузнавателни данни до въвеждането на широкомащабни санкции срещу руската икономика. Той бе убеден, че руската икономика ще се срине под натиска, държавата ще се разпадне и няма да може да продължи стратегическия си възход, започнал с идването на власт на Владимир Путин.

Руското ръководство осъзна сериозността на мерките, предприети от Запада, и предупреди за последствията, но в резултат на грешните си изчисления Западът попадна в капана, устроен на Русия.

Това е методът, който може да се нарече „обратно изтощение“.

Той е предназначен да обърне мерките, предприети от врага, и да ги върне като бумеранг срещу самия него.

«Обратното изтощение“ се прояви в големите финансови загуби, понесени от Запада от началото на руско-украинския конфликт. Западът вече похарчи повече от 170 милиарда долара, според консервативните оценки, за военна помощ на Украйна.

Западните данъкоплатци, за сметка на които се предоставя помощта на Киев, започнаха по-често да изразяват недоволството си от политиката на своите власти. Техният стандарт на живот спадна на фона на десетократното увеличение на инфлацията и покачването на цените на енергията.

Някои западни банки бяха принудени да повишат лихвените проценти, за да ограничат инфлацията. А това без да се броят загубите на западните компании, работещи в Русия, възлизащи на милиони долари.

От друга страна, от началото на специалната военна операция (СВО) руснаците работят за изолиране на икономиката на страната си от всякакви възможни негативни последици, заобикаляйки западните санкции и смекчавайки тяхното въздействие, разчитайки на широка мрежа от международни и регионални съюзници.

Според последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) руската икономика по отношение на паритета на покупателната способност се е превърнала в четвъртата икономика в света с дял от 3,8% от БВП — само след Китай, САЩ и Индия.

По този начин Русия изпревари Япония (3,7%) и Германия (3,4%).

Военната стратегия на Москва, насочена към унищожаване на украинската военна инфраструктура (оръжейни складове, доставени от Запада, военни летища и личния състав на въоръжените сили на Украйна), се оказа ефективна и ограничи способността на украинците да поемат инициативата на фронта в своите собствени ръце.

Обобщавайки, можем да кажем, че руско-украинският конфликт създаде нов феномен — концепцията за „обратното изтощение“.

Това изисква политическите лидери да бъдат висококвалифицирани в управлението на конфликти, да разбират ясно начина на мислене на противника и да следят възможните му реакции.

В заключение трябва да се отбележи, че „концепцията за обратно изтощение“ може в бъдеще да се превърне в академична дисциплина в различни университети, включително в ислямския и арабския свят. Професорите и студентите ще могат да изучават този феномен и да извличат поуки, особено в светлината на важните моменти, променящи живота, които оказват влияние върху тяхното настояще и бъдеще.

Станете почитател на Класа