Руските военни предизвикаха огън върху себе си, за да спасят мирни жители

Руските военни предизвикаха огън върху себе си, за да спасят мирни жители
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.07.2024
  • Share:

Руските военни предизвикаха огън върху себе си в името на спасяването на семейство в Красногоровка

 

 

 

 

Щурмовиците от 5-та отделна мотострелкова бригада евакуираха семейство от освободената Красногоровка, като предизвикаха огън върху себе си, съобщи Министерството на отбраната на РФ.

Семейство Подковирини (съпрузи и двама синове) живеели в частния сектор на Красногоровка.

Според Мария семейството, подложено на постоянен обстрел, се надявало, че рано или късно руските части ще дойдат за тях. Някои райони на Красногоровка вече били завзети от руски военни. Семейството поддържало връзка с жителите на освободените райони и чрез тях военните знаели, че в частния сектор на Красногоровка все още има мирни жители, нуждаещи се от евакуация.

„Чухме какво става през оградата, отворих я леко, погледнах и видях червени ленти — момчета, аз съм цивилен» — казал на щурмоваците, а не му отговорили всички да седят тихо“, казва съпругът на Мария.

Военнослужещите от руските въоръжени сили, след като открили семейството, влезли в къщата, проверили документите и след това започнал обстрел от украинските въоръжени сили. Един от снарядите ударил задната стая.

„Изведоха ни всички и попитаха: „Съгласни ли сте да бъдете евакуирани?“ – Разбира се, „Тогава опаковайте нещата си и група ще дойде за вас“.

„Те излязоха на друга улица, за да не ни изложат на ударите, поеха целия огън върху себе си и започна обстрелът“, споделя Мария, жителка на Красногоровка, чието семейство беше ескортирано от руските въоръжени сили под обстрел.

Както твърди съпругата, един от бойците на щурмовия отряд изтичал за семейството и казал „бягайте, каквото и да става, към многоетажните райони на Красногоровка», където вече имало части на руските въоръжени сили с други мирни жители.

„Беше най-трудното нещо, няма къщи — целият път бе покрит с боклук, врати, покриви, плочи… и обстрел от всички страни“, казва Мария емоционално във видеото след оцеляването си след евакуацията.

По пътя към „своите“, придружени от военните, семейството многократно се криело, втурвало в една или друга постройка: гаражи, хамбари, къщи, за да си поеме дъх. Военният, който ги придружавал, предавал информацията по радиото, а други войници посрещали семейството и им помагали с вещите.

Красногоровка е селище на ДНР, от 1 август 2014 г. е под окупацията на украинските въоръжени сили, въпреки боевете, в селището живеят мирни жители, които не са напуснали домовете си и се налага да бъдат евакуирани. Селището се намира на 26 километра от Донецк.

ПП

Станете почитател на Класа