Антъни Блинкен казва на Израел: правата на палестинците са ключови за мира

Антъни Блинкен казва на Израел: правата на палестинците са ключови за мира
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Държавният секретар на САЩ отхвърля призивите за незабавно прекратяване на огъня, но призовава съюзника да вземе „трудни решения“, докато боевете продължават

 

 

 

Антъни Блинкен препотвърди „уникалната връзка“ на Съединените щати с Израел и отхвърли призивите за незабавно прекратяване на огъня в Газа, но каза на своите домакини в Тел Авив, че други регионални сили са дали ясно да се разбере, че пътят към реализирането на палестинските политически права е от съществено значение за мир в региона.

 

Намеквайки, че е провел трудни разговори с израелски официални лица във вторник, държавният секретар на САЩ каза, че изключителното приятелство между двете страни изисква САЩ да бъдат „възможно най-откровени, когато изборите са най-важни“ и призова Израел да вземе „трудни решения ”.

 

 

 

 

 

 

Досега Израел отхвърли призивите да се позволи на международно признатата Палестинска администрация да управлява както Газа, така и окупирания Западен бряг – предпочитаният вариант от Вашингтон – и вместо това предложи някаква форма на управление, включваща местни властни брокери или кланове, като израелските отбранителни сили играят значителна надзорна роля роля.

 

„Израел трябва да спре да предприема стъпки, които подкопават способността на палестинците да се управляват ефективно“, каза Блинкен. „Израел трябва да бъде партньор на палестинските лидери, които желаят да водят своите хора да живеят рамо до рамо в мир с Израел.“

 

Блинкен каза, че арабските лидери в Близкия изток са готови да помогнат за възстановяването на Газа, която претърпя масивни разрушения по време на войната, но само „чрез регионален подход, който включва път към палестинска държава“.

 

A man walks among the rubble of buildings destroyed in Israeli strikes on Khan Younis, southern Gaza.

Мъж върви сред развалините на сгради, разрушени при израелските удари срещу Хан Юнис, южна Газа. Снимка: Xinhua/Rex/Shutterstock

 

„От решаващо значение за прекратяването веднъж завинаги на цикъла на насилие … е реализацията на палестинските политически права. Това беше много ясно послание, където и да отидох“, каза Блинкен, който е посетил Турция, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства по време на обиколката си в региона.

 

Обиколката на Блинкен има за цел да постигне консенсус за бъдещето на Газа и да спре ескалацията на войната в Близкия изток.

 

По-рано през деня американски служители казаха, че Блинкен е казал на Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, че неговите сили трябва да избягват нанасянето на по-нататъшни щети на цивилни в Газа.

 

Матю Милър, говорител на Държавния департамент, каза, че Блинкен е потвърдил подкрепата на САЩ за опитите на Израел да спре всяко повторение на атаката на Хамас от 7 октомври, но „подчерта важността на избягването на по-нататъшни щети на цивилни и защитата на цивилната инфраструктура в Газа“.

 

Въпреки това няма признаци за спиране на насилието в Газа, нито през спорната граница между Израел и Ливан, където от седмици има засилващи се сблъсъци между Израел и Хизбула, войнстващата ислямистка организация.

 

Хизбула атакува ключова израелска база във вторник, обявявайки атаката за част от отговора си на неотдавнашните израелски убийства на високопоставени лица в Ливан.

 

Малко след това Израел уби още четирима членове на Хизбула, включително един на погребението на старши командир от елитните сили на групата Radwan, който беше убит предишния ден.

 

A woman photographs the burned out car with her mobile phone

Жена снима изгорялата кола, използвана от висшия командир на Хизбула Висам Тавил, който беше убит в село Кербет Селем, Южен Ливан, в понеделник. Снимка: Хюсеин Мала/AP

 

Израел разменяше трансграничен огън с Хизбула в продължение на три месеца и въпреки че анализаторите казват, че и двете страни искат да избегнат война, дребна погрешна преценка от която и да е страна може да предизвика вълна от насилие в Близкия изток.

 

В Газа имаше съобщения за множество въздушни удари през нощта в Хан Юнис и Рафа, най-големите градове в южната част на територията, които са претъпкани с вътрешно разселени хора.

 

Най-малко 23 210 души, предимно жени и деца, са били убити по време на израелската офанзива в Газа, според израелското министерство на здравеопазването. Части от територията са опустошени, като по-голямата част от нейното 2,3-милионно население е разселено и е изправено пред остра хуманитарна криза.

 

Израелската армия описа „разширени наземни операции, включително въздушни удари“ в Хан Юнис и каза, че девет войници са били убити в битка в Газа, едни от най-големите загуби, обявени, откакто Израел започна офанзивата си след атаките на Хамас, които убиха 1200 души, предимно цивилни.

 

Хамас също взе около 250 заложници. Израел казва, че 132 от тях остават в плен, въпреки че най-малко 25 от тях се смятат за убити.

 

Военните загуби на Израел в неговата офанзива достигнаха 185. Шестима от загиналите в понеделник направиха това в една експлозия, когато се опитваха да разрушат тунел, прокопан от Хамас под бежанския лагер Ал-Бурейдж в централната част на Газа. Взривът може да е причинен от снаряд, изстрелян от израелски танк, съобщиха местни медии.

 

Блинкен изрази надежда, че след войната Израел може да продължи с усилията си към регионална интеграция, след споразуменията си за нормализиране с посредничеството на САЩ с Обединените арабски емирства, Бахрейн и други държави.

 

Той също така отхвърли дело, заведено от Южна Африка срещу Израел в международния съд, обвиняващо го в геноцид. Блинкен нарече обвиненията „безпочвени“ и каза, че отвличат вниманието от усилията за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа. Беше „особено неприятно“, тъй като Хамас призова за унищожаването на Израел, добави той.

 

САЩ предложиха твърда подкрепа на Израел от избухването на войната с Хамас преди три месеца, но отказът на Нетаняху да предложи подробни публични планове за управлението на Газа, когато израелската военна офанзива приключи, разгневи Вашингтон.

 

Нетаняху, чиято власт зависи от подкрепата на крайната десница, пренебрегна натиска на САЩ да овладее министрите, които призоваха за масова доброволна емиграция на палестинци от Газа. Вашингтон заяви, че подобна реторика е „подпалваща и неприемлива“.

 

Блинкен каза, че е „кристално ясен“, че палестинците трябва да могат да се върнат в домовете си „веднага щом условията позволят“ и каза, че САЩ отхвърлят всяко предложение за заселването им извън територията.

 

Исмаил Хания, политическият лидер на Хамас, каза във вторник, че атаката от 7 октомври „дойде след опит да се маргинализира палестинската кауза“ и призова мюсюлманските държави „да подкрепят съпротивата с оръжие, защото това не е битката на сам палестинският народ”. Хания говореше в Катар, където е базиран.

 

Насилието също нарасна в окупирания Западен бряг, където израелската полиция потвърди, че трима души са били убити в понеделник по време на нападение в Тулкарм за арестуване на „издирван терорист“.

 

Набезите на израелската армия и нападенията на заселници на Западния бряг са убили най-малко 333 души от 7 октомври, според базираното в Рамала палестинско здравно министерство.

 

Източник: "Гардиан"; превод: СТ

Станете почитател на Класа