Държавната дума посъветва мобилизираните да не се надяват на ротация

Държавната дума посъветва мобилизираните да не се надяват на ротация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Активното набиране на военнослужещи за договорна служба няма да повлияе на съдбата на призованите за мобилизация: те ще останат да воюват в Украйна. Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов в интервю за Фонтанка подчерта, че не се предвижда ротация, тоест замяна на мобилизираните с други наборници.

Картаполов отрече твърдения за евентуално разпускане на мобилизирани след едногодишна служба и набиране на тяхно място на нови наборници. „Това е подхвърлено от нашите врагове, всичко това са идеи на туи-цереуш. Не е нужно да ги слушате. В крайна сметка кой беше повикан? Бяха призовани военнослужещи граждани на Руската федерация. Всеки военнослужещ гражданин на Руската федерация трябва да бъде готов по всяко време по желание на Родината да дойде и да изпълни задачата“, каза той.

 

„Тези хора се [мобилизираха], воюват вече една година, станаха професионалисти в своята област. И вие предлагате да наемете други вместо професионалисти в своята област и след това да ги обучавате дълго време?“ - каза депутатът, като добави, че подобен подход е неуместен.

 

Кирилл Зыков / Агентство «Москва»

 

Семействата на воюващите в Украйна, които са мобилизирани от септември, настояват за връщането им у дома. Те правят пикети, създават петиции и изразяват исканията си в социалните мрежи. Властите обаче отказват да координират събитията, позовавайки се на „антиковид“ ограничения. Кремъл настоява губернаторите да спрат изказванията на мобилизираните съпруги, опасявайки се от негативно въздействие върху предстоящите президентски избори.

 

По-рано вестник "Комерсант" съобщи, че на руските военнослужещи на договор, които са отишли ​​на фронта в Украйна, отказват да бъдат уволнени след навършване на 50-годишна възраст, позовавайки се на закона. Ръководството на армията се позовава на влязъл в сила през юни 2023 г. закон, според който пределната възраст за служба е увеличена на 70 години за висшите офицери и на 65 години за „с друго военно звание“.

 

На заседание на Министерството на отбраната на 19 декември министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че от началото на годината на служба са постъпили 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Според източници на журналистката Фарида Рустамова през декември регионите вече са получили от Москва план за военнослужещи на договор за 2024 г. и той е приблизително същият като миналата година.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru; превод: СТ

Станете почитател на Класа