Изстрелването на китайски сателит предизвика предизборна политическа буря в Тайван

Изстрелването на китайски сателит предизвика предизборна политическа буря в Тайван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Президентската канцелария на Тайван заяви, че не смята изстрелването на китайски сателит, чиято ракета прелетя над Южен Тайван, за опит за намеса преди президентските избори в събота, тъй като въпросът предизвика политическа буря на острова.

 

 

 

Във вторник правителството издаде погрешно предупреждение за въздушна атака, след като китайската ракета, носеща научен сателит, прелетя над южен Тайван на височина над 500 км (310 мили). По-късно министерството на отбраната се извини за грешния превод на английски, който използва думата "ракета".

 

Президентската канцелария на Тайван, отговаряйки на въпроси дали смята изстрелването на сателит за намеса в изборите, заяви, че не смята, че има политически мотив.

 

„След като екипът за национална сигурност е анализирал цялостната релевантна информация и е взел предвид оценката на информацията на различни международни съюзници, могат да бъдат изключени политически опити“, се казва в изявление, публикувано малко преди полунощ във вторник.

 

Long March-2C carrier rocket carrying a satellite called Einstein Probe takes off from the Xichang Satellite Launch Center

Ракета носител Long March-2C, носеща сателит, наречен Einstein Probe, излита от центъра за изстрелване на сателити Xichang в провинция Съчуан, Китай, 9 януари 2024 г. cnsphoto чрез REUTERS

 

Докато изстрелването на ракетата предизвика погрешна аларма за въздушно нападение, Тайван, който Китай разглежда като своя територия поради силните възражения на правителството в Тайпе, многократно обвинява Пекин, че се опитва да се намеси в гласуването, независимо дали чрез военни, политически, икономически или други означава. Китай определи тези твърдения като "мръсни трикове".

 

Външният министър на Тайван говореше пред чуждестранни репортери, когато пронизителният сигнал прозвуча на телефоните в стаята, използвайки думите „сателитно изстрелване от Китай“ на китайски и „ракета“ на английски.

 

Той описа изстрелването като част от модел на китайски тормоз, като неотдавнашните случаи на китайски балони, забелязани над острова.

 

Най-голямата опозиционна партия в Тайван Гоминданг (КМТ) критикува правителството, заявявайки, че предупреждението, издадено за изстрелването на сателита, "не трябва да се превръща в изборен инструмент".

 

Председателят на KMT Ерик Чу каза пред репортери в сряда, че хората са най-загрижени за това дали сигналът е изпратен по погрешка или дали тези, които са го изпратили, са имали конкретна цел.

 

„Това е като начина, по който Демократическата прогресивна партия (DPP) наскоро описа всичко като китайска намеса в изборите. Това е още един нов ход на така наречената китайска намеса в изборите“, каза той.

 

Винсънт Чао, говорител на вицепрезидента Лай Чинг-те, кандидат за президент на управляващата ДПП, защити предупреждението като решаващо за информирането и успокояването на гражданите.

 

„Едно демократично и свободно общество трябва да има отворено и прозрачно министерство на отбраната“, каза Чао по време на пресконференция в сряда. Нашите национални проблеми, особено националната сигурност, не трябва да се превръщат в политически инструмент.

 

Министерството на отбраната на Тайван късно във вторник заяви, че отломките от ракетата са паднали само върху Китай и че ракетата е поела по "ненормална" траектория на полета.

 

„Предупредителните съобщения се основават на съображения за национална сигурност и се обработват по професионален начин от делегиран орган. Не са засегнати от или подчинени на никаква партийна политика“, се казва в изявление.

 

Тайвански източник от сигурността, запознат с въпроса, говорещ при условие за анонимност предвид чувствителността на темата, каза, че Китай редовно изстрелва сателити близо до, но не над Тайван, така че не са необходими предупреждения, тъй като падащите отломки не са проблем.

 

„Пътят беше различен от това, което първоначално се очакваше, и действителният му маршрут беше над нас. Страхът беше, че нещо пада, така че беше издаден сигнал“, каза източникът.

 

Бившият кмет на Тайпе Ко Уен-дже от малката Тайванска народна партия (TPP), който също се кандидатира за президент, написа на страницата си във Facebook, че най-големият страх в отношенията между двете страни на Тайванския проток е, че конфликтът може да бъде предизвикан случайно.

 

„Днешното недоразумение потвърждава, че двете страни нямат най-основния механизъм за диалог, което може да доведе до неточни преценки във важни моменти и до избухване на криза“, пише Ко.

 

И TPP, и KMT обещаха да подновят диалога с Китай, ако спечелят президентството.

 

 

 

 

 

Източник: Reuters; Репортаж: Имоу Лий и Сара Ву

Станете почитател на Класа