Бюджет от кухи пари или как бедните руснаци плащат за войната на Владимир Путин

Бюджет от кухи пари или как бедните руснаци плащат за войната на Владимир Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Руската федерация не само се хвали: международните икономически организации признават, че през 2023 г. руската икономика е показала ръст от 3–3,5%. Бих искал да разбера как може да се случи това, ако преди това в продължение на 10 години той растеше средно с един процент на година, а след това изведнъж, въпреки санкциите, скочи с цели 3%.

Има гледна точка, тя не е само моя, но и например на един от най-могъщите руски макроикономисти Олег Вюгин, че много голям дял от растежа на руската икономика през миналата година е с изкуствен, допингов характер и беше свързано с емисия на пари.

Трилиони от нищото

В обръщение бяха пуснати 5–8 трилиона необезпечени рубли. Вижте, миналата година паричното предлагане, казва Вюгин, е нараснало с приблизително 5 трилиона рубли. И ако вземем статистиката на Централната банка, то от януари до септември 2023 г. в Руската федерация са създадени 8,3 трилиона нови рубли, а през 2022 г. - още 8,8 трилиона. Ако коригираме инфлацията, тогава увеличението на паричното предлагане през 2023 г. възлиза на повече от 5 трилиона рубли, това е оценката на Олег Вюгин. За сравнение, през 2021 г., преди войната, паричното предлагане се е увеличило само с 2 трилиона през годината.

 

Да броим по-нататък. Брутният продукт на Русия през 2022 г. е 153 трилиона рубли. Това означава, че 5 трилиона са точно 3,2% от БВП. С други думи, оказва се, че растежът на БВП в Руската федерация се дължи главно на емисията на парите - всъщност, кредитирането на икономиката от държавата за танкове, ракети, снаряди и плащанията на семействата на онези, които са отишли да се бори и да умре по бойните полета. Но само тези държавни заеми и плащания на бъдещи доходи, от които биха могли да бъдат изплатени, няма да донесат - продуктите на производството и животът на войниците ще изгорят в огъня на войната без следа.

 

Това означава, че в икономиката са хвърлени огромна маса празни, необезпечени пари, зад които няма маса стоки и услуги, които подобряват живота на страната и нейните граждани, нито сега, нито в бъдеще. Тоест тези пари дадоха „икономически растеж“, но не естествен, не устойчив, а с огромен потенциал за инфлация. Това, което руснаците скоро видяха, е, че централната банка сега се опитва да потуши този „пожар“, като повиши основния процент и затегне условията за кредитиране на гражданите.

 

С празни пари поръчвахме оръжие, празни пари се изплащаха на мобилизираните, ранените и роднините на загиналите, празни пари се даваха за заплати на работниците от военно-промишления комплекс. Икономиката усети тези пари и расте. Но за „разрастването“ му беше платена много опасна цена!

 

Нека екстраполираме ситуацията в бъдещето. Картината е проста: ако същата схема на държавно управление продължи тази година, ще получим нов висок скок на инфлацията и Централната банка, против собствените си желания, ще трябва отново да повиши лихвения процент, вместо да го намали.

 

Какво може да повлияе на тази картина? Няма значение! За да се промени, трябва да се появят нормални, здрави източници на бюджетни приходи. Най-лесният начин е, ако цените на петрола в света се покачат значително. Но няма признаци за това, освен това страните, които не са членки на ОПЕК и ОПЕК+, увеличават доставките на световния пазар, но търсенето не расте особено и цените не се повишават. „Проучване на Ройтерс показва, че слабото търсене ще задържи цените на петрола около 80 долара за барел през 2024 г., срещу средно 82,17 долара за барел през 2023 г.“

 

Бедните хора се ограбват лесно

Защо казвам, че има опасна цена за „растеж“? Защото в Руската федерация вече започва инфлационно ограбване на населението. Инфлацията е проблем, но не е еднакъв за всички. Инфлацията нараства най-силно при най-евтините стоки, стоките за ежедневието, делът на разходите за които е най-висок сред бедните. Икономистите наричат ​​такива стоки „стоки на Giffen“ – основни продукти без алтернатива. Поради тази причина бедните винаги значително намаляват разходите за всички други продукти, с изключение на тези основни.

 

И в резултат на това, когато инфлацията се ускори, бедните са тези, които изпитват рязко увеличение на разходите за живот. Богатите усещат инфлацията по-слабо, защото имат храна, просто облекло и обувки и лекарства - не толкова голяма част от разходите си, колкото бедните.

 

Така най-бедните слоеве от руското население ще станат значително по-бедни, а богатите ще страдат по-малко.

 

А високата инфлация бързо ще обезцени парите, които се плащат за мобилизирани, ранени и убити. Тези плащания не се индексират. Може би, разбира се, Владимир Путин ще нареди индексиране и ще направи такъв жест на добра воля, но е много съмнително.

 

Знаеш ли защо? Защото колкото по-висока е инфлацията, толкова по-евтино му излиза войната. Той плаща за това в обезценени рубли. Тоест по същество населението, особено, както разбрахме, най-бедните, започва да финансира тази много „специална военна операция“.

 

Това е картината за следващата година.

 

Да, и също така е ясно, че такъв интензивен растеж през следващата година няма да бъде възможен дори чрез наливане на пари във военния сектор. Да, само по чисто технически причини. Възстановяване на растежа (след падането през 2022 г.) вече е настъпило и през 2023 г. всички мощности, които Русия имаше, всъщност бяха използвани („Производствените мощности в Русия са натоварени на 81%, това е исторически максимум, съобщи Банката на Русия“). Това означава, че за да се създадат допълнителни мощности и да се увеличи производството на военни продукти и компоненти за тях, е необходимо да се построят нови заводи, а това ще отнеме години.

 

Страшна дума - стагфлация

Следователно растежът най-вероятно ще спре през 2024 г. (особено минус инфлацията, тоест във физически обеми). Русия пак ще влезе в стандартния си режим на работа - застой, застой. Добре е, ако растежът на БВП е 1% годишно (между другото, точно това е прогнозата, която Банката на Русия дава: „Централната банка понижи горната граница на интервалната прогноза за растеж на БВП на Руската федерация през 2024 г. - сега прогнозата е 0,5–1,5%”). Но като цяло ситуацията ще бъде по-лоша от, да речем, 2009–2020 г., защото високата инфлация ще се добави към стагнацията. Според мен може да не е възможно да се свали.

 

И така, стагнация на производството плюс висока инфлация - какво е това? Това е стагфлацията, най-опасната икономическа ситуация, особено в страна, лишена от реална икономическа помощ от най-богатите и най-развитите страни в света. Възможно е да се хвърлят необезпечени пари в такава икономика, но няма ресурси за трансформиране на тези пари в производство: нова работна ръка, нови производствени мощности, технологии, които повишават ефективността на разходите. И тогава допълнителните пари не осигуряват растеж, а ускоряването на инфлацията.

 

Освен това в икономика като днешна Русия тази инфлация е не само парична („твърде много пари преследват твърде малко стоки“), но и инфлация на разходите – всичко става по-скъпо (включително поради девалвацията на рублата) и расте разходите генерират нов кръг от увеличения на цените, за да покрият увеличените производствени разходи.

 

Тук всичко започва с енергия - в края на краищата има енергиен компонент във всяка брънка от веригата на стойността, завършваща с едни и същи работещи ръце. И ако прочетете това: „Цените на едро на газа през 2024 г. ще бъдат увеличени с 11,2% за всички категории потребители в интерес на продължаване на изпълнението на социалните програми за газификация“, тогава знайте, че утре ще видите резултата от такова решение в нарастващите цени на хляба, млякото, колбасите (дори формално чисто руско производство).

 

И така, картината на руската икономика в близко бъдеще е една от ускоряващата се инфлация, производството не расте, броят на служителите намалява, а контролът върху цените се засилва. Това бъдеще в момента се разглежда като най-вероятно.

Пари, които изгарят джоба ви

Централната банка, разбира се, ще се опита по някакъв начин да изпомпва хората от техните необезпечени рубли (дори има име за такъв процес - „стерилизиране на паричното предлагане“). Схемата е проста: Централната банка увеличава основния си лихвен процент, след това лихвите по депозитите в банките се повишават и тогава хората смятат, че е по-изгодно да не харчат печалбите си, а да ги занесат в банката и да отворят депозит на повишена цена. лихвен процент.

 

Логично е, но няма да работи идеално в Русия. Факт е, че повечето от необезпечените пари тук отиват при бедните, които не са финансирали собствените си домакинства от десетилетия. Преди това не можеха да си купят домакински уреди, никакви мебели или красиви съдове. И какво, те „продадоха“ съпруга и баща си в армията или във военно производство, за да занесат неочакваните пари в банката? Не, разбира се, те искат незабавно да подобрят живота си с тяхна помощ и тези пари „изгарят джобовете им“.

 

Следователно „горещите пари“ веднага отиват на потребителския пазар. Тоест нарастващите военни разходи частично незабавно се превръщат в потребителски разходи.

 

Но предлагането на стоки не може да расте толкова бързо! Още повече, че трудовите ресурси отидоха във военното производство и цивилният сектор не може да се конкурира с него по отношение на заплатите. Тогава единственият изход е да се увеличи вносът (кокоши яйца от Турция и Азербайджан - от тази история). Но нарастващата нужда от внос оказва натиск върху валутния пазар (не можете да отидете в Турция, за да купите яйца с рубли).

 

Централната банка може да отмени валутния пазар

И тук откриваме напълно нова ситуация в руската икономика - ликвидирането на валутния пазар като такъв.

 

Всъщност това е така през последните шест месеца, а финалът се игра през декември 2023 г. Първоначално бяха използвани административни мерки за регулиране на валутния пазар, но те бяха временни, сякаш ситуационни (като срещата на президент с някои износители, на които той нареди спешно да върнат валутата в страната и да я продадат, за да свалят курса на долара, който отиде за 100 рубли).

 

И още от 1 януари 2024 г. Русия де факто премина към контролиран валутен курс. Това се случи след приемането на закона „За организираната търговия“, в който спешно беше въведен член, който дава на Централната банка пълни полицейски функции на валутния пазар. Сега това вече не е пазар, а затворен съветски дистрибутор. Но мнозина все още не са разбрали, че свободният обменен курс е престанал да се формира, че разглеждането му и прогнозирането му въз основа на икономически или технически анализ сега е все по-безнадеждно, безсмислено и глупаво: курсът е престанал да бъде резултат от пазарен сблъсък на търсене и предлагане и вече ще се определя изключително на срещи в офисите на Централната банка и Министерството на финансите.

 

Това означава, че ще започне да се формира истински „черен пазар“ за валута - както винаги се случва в такива икономики. Вече идват сигнали - да речем, от пазара на криптовалута, където конвертирането от рубли в стабилни монети е с различен курс, три рубли, казват те, разликата. Вече видяхме, че се формира офшорният пазар на рубли („Централната банка разкри оборота на кореспондентските сметки в рубли на чуждестранни банки и посочи нарастващата роля на офшорната рубла“).

 

И тогава, много вероятно, валутният пазар ще започне да се криминализира и ще има много интересни явления.

 

Но силната рубла е враг на държавния бюджет! И следователно, в бъдеще, плавно, под контрола на Банката на Русия, но най-вероятно обменният курс на рублата ще отслабне, за да се увеличат бюджетните приходи от печалбите на износителите. Тогава обаче вносът ще поскъпне (включително и китайски стоки, разбира се). Такива стоки ще стават все по-малко достъпни за широките маси от трудещите се. А това означава, че продуктите с по-високо качество ще започнат да се измиват от рафтовете, което всъщност вече се случва.

 

Спомняйки си миналото, можем дори да предположим, че ще има отделни магазини за богатите, за елитните слоеве от населението - точно както имаше затворени дистрибутори в СССР. Ако някой си спомня, Борис Елцин започна да се бори с тях още в началото на политическата си кариера - и така спечели любовта на масите.

 

Тоест това, което ни очаква, най-вероятно, е преход от еднообразно структурирана икономика от повече или по-малко пазарен тип (с което като цяло Централната банка, Министерството на финансите и правителството като цяло винаги са се гордели ) до широкото използване на командни методи в икономическата сфера и разрушената парична икономика.

 

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru, Автор: Игорь Липсиц, превод: СТ

Станете почитател на Класа