Главнокомандващият на шведската армия призова за подготовка за война

Главнокомандващият на шведската армия призова за подготовка за война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Бюден и шведският министър на гражданската отбрана Карл-Оскар Булин призоваха гражданите да не разчитат на повече от 200 години мир и да бъдат подготвени за заплахата от война.

 

 

 

Говорейки на годишната конференция по отбраната Folk och Försvar, Булин подчерта, че мирът не е „непроменлива константа“ дори в Швеция и че твърдението за друго „стана по-опасно от всякога“, отбелязва The Local.

 

Булин не вярва, че въоръженият конфликт е гарантиран или неизбежен, но смята, че заплахата от война остава в Швеция, въпреки традиционния й статут на мирна страна. Той призова всички да участват в укрепването на общата отбрана на Швеция. Будин подкрепи предупреждението на Булин, като подчерта необходимостта да се приеме сериозно ситуацията и да се подготви обществото за възможни предизвикателства.

 

NATO / flickr

 

„На индивидуално ниво трябва да се подготвите психически [...]. Сега говорим за преминаване от думи и разбиране към действия“, призова Буден. Той припомни, че Швеция е в процес на присъединяване към НАТО и изрази убеждението, че колкото по-скоро тя стане член на блока, толкова по-добре.

 

Министърът на гражданската защита е разпоредил осигуряването на пунктове за подслон и провизии за тях. Той също така посъветва работниците да попитат своя работодател каква ще бъде ролята им в организирането на военна отбрана на работното място и да обмислят какво ще им е необходимо, за да продължат да работят в трудни условия.

 

Булин напомни на гражданите за Украйна, която устоя на пълномащабна руска инвазия през февруари 2022 г. Той подчерта, че гражданската защита не трябва да остава само теоретично занимание. В края на речта си Булин отбеляза необходимостта от действия на правителствено ниво, като каза, че „всичко, което може да се направи бързо, трябва да бъде направено бързо“. Той изтъкна важността на времето като най-ценния и незаменим ресурс в настоящата ситуация.

 

Речта на Булин не беше свързана с конкретна заплаха срещу Швеция, а беше в съответствие с позицията на правителството и други структури относно необходимостта от укрепване на военната и гражданската защита на страната в светлината на руската агресия срещу Украйна. От 2015 г. Швеция започна да възстановява системата си за „обща отбрана“, въведе отново наборната военна служба през 2018 г. и подаде молба за присъединяване към НАТО през 2022 г.

 

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru, превод: СТ

Станете почитател на Класа