Русия нанесе по Украйна един от най-мащабните въздушни удари от началото на годината

Русия нанесе по Украйна един от най-мащабните въздушни удари от началото на годината
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

Русия предприе широкомащабна ракетна атака в цяла Украйна в началото на сутрешните пикови часове в понеделник, поразявайки жилищни и индустриални съоръжения и ранявайки няколко души, заявиха украински официални лица, предаде Ройтерс.

 



Според "Файненшъл таймс" това е са едни от най-мащабните въздушни удари по Украйна след множеството атаки с ракети и дронове в новогодишната нощ.

Цяла Украйна беше поставена под тревога за въздушно нападение от около 06.00 часа сутринта местно време, като украинските военновъздушни сили казаха, че страната е била под няколко вълни на заплаха от крилати ракети, а в някои региони и от балистични ракети, съобщава Ройтерс.

"Файненшъл таймс" цитира военновъздушните сили на Украйна, според които са били изстреляни ракети по градове в цялата страна и че са засечени 13 стратегически бомбардировача в руското въздушно пространство.

По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) девет самолета Ту-95МС и четири Ту-22М3 са били вдигнати в небето от летище Оленя в Мурманската област на Русия.

"Заплаха от изстрелване на крилати ракети от самолети Ту-95МС. Общо 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС са във въздуха“, поясниха малко по-късно ведомството. Впоследствие са засечени и изтребители МиГ-31К.

Около 06:20 часа местно време ВВС на страната потвърдиха изстрелванията на крилати ракети от акваторията на Каспийско море.

Предупреждението за въздушна атака в Украйна е обявно малко след 06:00 часа, като постепенно е обхванало цялата страна. Малко след 07:00 часа военните на Киев са докладвали за изстрелването на две ракети "Кинжал“ – в посока Кривой Рог и към Киевска област.

"Врагът яростно атакува мирни градове", написа в приложението "Телеграм" Олександр Вилкул, кмет на южния украински град Кривий Рог. Според него е бил ударен търговски център. Той каза още, че пълната информация за размера на потенциалните щети ще бъде разкрита след приключване на руската атака.

Все още не са ясни целите на руската атака и цялостният мащаб на ударите, като от Москва все още няма коментар, отбелязва Ройтерс.

Анатолий Куртиев, секретар на градския съвет на югоизточно Запорожие, написа в "Телеграм", че ракетна атака срещу града е довела до ранени, но не предостави повече подробности.

Най-малко една жена е била ранена при атака срещу втория по големина град в Украйна Харков, съобщи в "Телеграм" кметът Игор Терехов. Той каза, че са били ударени промишлени съоръжения, което е довело до пожар.

Пет взрива са били чути в град Запорожие, като най-малко двама души са били ранени, посочи областният управител Юрий Малашко. "Ракетите са ударили жилищни райони", наиса той в "Телеграм".

Украински военни служители в други градове, включително Днепропетровск и Хмелницки, също казаха, че градовете им са били под "мащабна ракетна атака" от страна на Русия.

 

 

Източник: Ройтерс, превод: СТ

Станете почитател на Класа